Rusya - Ukrayna savaşı enerji açısından en çok Avrupa'yı etkiledi. Enerjinin hem fiyatları arttı hem de bulmakta güçlük çekiliyor. Özellikle de ısınma ve sanayide kullanılan doğalgaz sıkıntısı kendisini gösteriyor.

Avrupa'nın kış aylarında doğalgaz sıkıntısı yaşayacağının ortaya çıkması ile çok fazla bilmiş ortaya çıktı. ''Avrupa donacak, hem ısınmak hem de tatil yapmak için kış aylarında Antalya'ya akın edecek'' dedi.

Bunu duyan birçok otel yöneticisi ve özellikle de patronlar avuçlarını ovuşturmaya başladı. Oteller kış aylarında da dolacak, sıkıntılı geçen 2 yılın acısı çıkarılacaktı.

Sadece Almanya ve İngiltere'den ekstra 1 milyon turist gelecekti. Beklenti buydu.

Ancak her şey beklendiği gibi olmuyor. Almanya vatandaşına 200 Avro enerji desteğinin yanı sıra birçok destek vereceğini açıkladı. Yani vatandaşını zora sokmayacağını herkese ilan etti. Diğer Avrupa ülkeleri de aynı.

Yani bazıları tarafından otelcilere aşılanan umut balonu söndü.

Peki, kış sezonunda Avrupalı tatile çıkmayacak mı? Antalya'ya gelişler olmayacak mı?

Elbette ki Avrupalı tatile çıkacak, Antalya'ya da gelecek. Ama öncelikle daha sıcak bölgelere gitmeyi tercih edecekler. Antalya'ya da gelecekler. Çünkü hiç bir ülkede otellerin fiyatı ve kalitesi Antalya'daki oteller kadar iyi değil.

Turisti kış aylarında fiyatımızla ve kalitemizle cezbediyoruz.

Turist bu kış da Antalya'ya tatile gelecek. Ancak bu umulduğu gibi çok fazla olmayacak. Gelecek olanlar da enerji krizi nedeniyle gelmeyecekler. Gerçekten daha ucuza tatil olanağı bulduğundan gelecektir.

Bu kış Antalya'ya gelecek turist oranı geçen yıllara göre yüzde 10-20 daha fazla olacaktır. Bundan daha fazlası olur mu bunu göreceğiz. Gelirse herkes mutlu olacaktır.

Anlaşılacağı gibi artı 1 milyon daha turisti bekleyerek hayal kırıklığına uğramayalım.

Evet, turizm iyi gidiyor. Kış aylarında da bunun etkisini göreceğiz. Ancak hayale kapılmayalım.

Bunu gören Antalyalı otelciler zaten kış ayları için otellerini kapatmaya başladı. 4 oteli olanlar 3'ünü, 6 oteli olanlar 2'sini açık tutuyor, diğer otelleri ise kış sezonu boyunca kapatıyor.

Antalya bölgesindeki otellerin yüzde 80'i kış aylarında kapılarını kapatıyordu. Bu yıl da kapanan otellerin oranı aşağı yukarı aynı.

Bu kış gelecek artı turistler otellerin ortalama doluluklarını artıracaktır. Açık kalacak oteller biraz daha mutlu olacaklardır. Ancak kar edemeyeceklerdir. Açık kalan otellerin karı personeline sahip olmak, tesisin açık kalmasını sağlamak olacaktır.

Otellerin maliyetleri çok arttı. Enerji giderleri, personel giderleri yeme - içme giderleri bir yıl öncesine göre katlandı. Özellikle enerji giderleri yüzde 300-400 oranlarında arttı. Yani otellerin giderleri çok fazla oldu.

Bu nedenle kış aylarında açık kalmak otel için çok yararlı olmuyor.

Belki söylendiği gibi Avrupa'dan kış aylarında turist akını yaşansaydı o zaman daha fazla otel açılırdı.

Hiç kimse ısınmak için başka ülkelere giderek otellerde kalmaz.

Kış aylarında sıcak arayan turistler, kış aylarında bile yüzme olanağı veren ülkelere giderler. Hem tatillerini geçirirler hem de ülkelerinde yaşanacak soğuk kış aylarından uzak kalırlardı.

Ama bu olmuyor.