Deniz seviyesinden 1200 metre yükseklikte, Toroslar ile çevrili Elmalı Ovası’nda bulunan höyük 100 metre çapında ve 4 metre yüksekliğinde. Karain ve Beldibi mağaralarından sonra bölgenin en eski yerleşim merkezi konumunda. Höyükte ilk incelemeler 1949,1950 ve 1951 yıllarında başlamış. Kazılar ise 1961 yılından beri yapılmakta. Höyükte Erken Tunç Çağı'nda tarihlenen altı tabaka bulunmuş.

Semhükksadas

Merkezdeki tepede 10,75 x 7,20 metre ölçülerinde büyük bir yapı ortaya çıkarılmış. Duvarlar, taş temel üzerine kerpiçten oluşup 80 cm kalınlıktadır. Oval şeklindeki duvarı yapıyı çevreler ve bir avlu oluşturur.

Images (1)Xcc

Genişletilen duvar 5 metre kalınlıkta bir savunma duvarı haline getirilmiş. Söz konusu yapının Erken Tunç Çağı II. evreye tarihlendiği ve yönetici bir zümreye hizmet ettiği düşünülmekte. Anadolu'nun batı kesiminde yönetici zümrenin varlığının mimaride kendini ortaya koymasıyla ilgili ilk örneklerden biri olarak kabul edilmekte. Küllüoba Höyüğü'nde ortaya çıkmakta olan bu yapılar Miken saraylarıyla benzerlikler göstermekte.

Images (1)Bdfdfd

Semayük seramiği kaba hamurlu gözenekli kırılmağa ve çürümeğe müsait. Tip olarak Burdur, Beycesultan Troya ve Ege adaları ile yakın benzerliği olduğu gibi kendine has özellikleri de mevcuttur. Tek renkli, iki renkli, insize ve inkristasion dekorasyonlu türleri bulunmakta. Şekil olarak sivri ve yayvan gaga ağızlı testiler geniş ve uzun boyunlu dört veya iki kulplu vazolar akıtacaklı kaplar, minyatür yuvarlak ve gaga ağızlı kaplar, makara kulplu kaplar ve pithoslar çoğunluktadır. 

Indirxz

Karataş'ta görülen diğer eserlerin başında kemik ve taş eserler gelir. Bunlar içinde kemik, biz, çekiç, taş çekiç, topuz, biley taşı en çok görülen eserlerdendir. Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca 30.01.2007 gün 1415 sayılı karar ile I. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescillenmiştir.

Imagesasaa

KARATAŞ-SEMAYÜK’E NASIL GİDLİR?
Karataş-Semayük Elmalı İlçesi’nin 6 km kadar kuzey doğusundadır. Çevresindeki diğer bütün yerleşmeler gibi Karataş-Semayük için de Elmalı’ya Antalya otogarından ulaşım sağlanmakta. Karataş-Semayük’e ulaşım ise ancak araba ile mümkün olmaktadır. Günümüzde Bozüyük Mahallesi sınırlarında olsa da Elmalı-Korkuteli yolunun 2 km doğusunda, yola yakın sayılabilecek bir konumdadır. Elmalı İlçesi’nden buraya giden herhangi bir araç yoktur. Bununla birlikte höyüğün yerini gösteren tabelaların olmaması bulunmasını zorlaştırmaktadır. Höyüğe ulaşım Bozüyük Mahallesi yaşlılarının yolu tarif etmesi ile ya da rehberlik etmesi ile yapılabilmekte. 
Höyüğün yolunun olmaması, ziyaretçilerin buraya gelmesini zorlaştıran etkenlerden biridir. Karataş-Semayük’ün çevresi tamamen tarlalarla çevrilidir. Bölgede herhangi bir koruma önlemi alınmadığı görülmekte. Etrafı çitle çevrilmemiş. Çevresinde ziyaretçilerin faydalanabileceği olanakları sağlayacak herhangi bir yapı bulunmamakta.

Muhabir: ÇİĞDEM KORKAN/ÖZEL HABER