1887 yılında Akseki Güzelsu'da doğan Ahmet Hamdi Akseki, Türk din bilgini ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın üçüncü başkanı olarak tanınıyor. Babası Mahmud Efendi ve annesi Hatice Hanım'ın çocuğu olan Akseki, erken yaşlarda din eğitimi almaya başladı. Henüz beş altı yaşlarındayken Kur'an okumayı öğrenen Akseki, eğitimine Mecidiye Medresesi'nde devam etti.

EĞİTİM BAŞARILARI
Din ilimleri tahsilini tamamladıktan sonra İstanbul'a gelen Akseki, burada Fatih semtinde öğrenimini sürdürdü. Okuduğu okulları birincilikle bitiren Akseki, öğretmenlik mesleğine adım attı. Aynı dönemde Sebîlürreşâd, Selamet, Mahfil, Yeşilay ve İslam-Türk Ansiklopedisi gibi dergilerde yazılar yazmaya başladı. Balkan Savaşları öncesinde dergi muhabiri olarak Bulgaristan'a giderek buradan mektuplar kaleme aldı.

84F3B75E06A34E02969Db38D3Feb5031

MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİ
Kürsü Şeyhliği, muallimlik ve medrese hocalığı gibi görevlerde bulunan Akseki, Milli Mücadele döneminde görevini bırakarak Ankara'ya geldi. 1923 yılında Darülhilafe'leri ıslah eden Akseki, Atatürk'ün de ilgisini çekti ve onun övgülerine layık görüldü.

YARGILANMA VE BERAAT
1920 yılında kurulan ve gizli, ihtilalci bir dernek olarak bilinen Tarîkat-ı Salâhiyye Cemiyeti'nin üyesi olduğu iddiasıyla 1925'te Ankara İstiklâl Mahkemesi'nde yargılandı. Kurtuluş Savaşı'na karşı faaliyet gösterdiği iddia edilen cemiyetle ilgisi bulunan birçok kişi ağır hapis ve idam cezalarına çarptırıldı. Ancak Ahmet Hamdi Akseki, suçsuz bulunarak beraat etti.

Akseki Ahmet Hamdi 1 E1617476489178

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI
1947 yılında üçüncü Diyanet İşleri Başkanı olarak atanan Akseki, bu görevini vefatına kadar sürdürdü. Görevi başındayken 64 yaşında 9 Ocak 1951'de hayatını kaybetti. Mezarı, Ankara'daki Cebeci Asri Mezarlığı'nda bulunuyor.

Ahmet Hamdi Akseki, hem din eğitimi hem de öğretmenlik kariyeri boyunca önemli hizmetlerde bulunmuş, yazıları ve eğitimci kimliğiyle tanınan bir isim olarak hem Antalya hem de Türk dini hayatında iz bırakmış bir isim.

Muhabir: ERENDİZ ÖZKURT/ÖZEL HABER