Antalya Kent Konseyi Çalışma Grubu, Antalya’nın her yönüyle fırsatlar kenti olmasının yanında gelişen büyüyen, yerli ve yabancı göç alan bir kent olduğunu, hızlı nüfus artışı ve küresel düzeyde yaşanan ekonomik kriz Türkiye’yi ve Antalya’yı da olumsuz etkilediğini belirtti. Çalışma Grubu, “Kentimizde üçü özel vakıf, ikisi devlet üniversitesi olmak üzere toplam 5 üniversite bulunmaktadır ve bu üniversitelerde toplam öğrenci sayısı 100 bine yakındır. İlk ve ortaöğretimde ise toplam 466 bin civarında öğrenci öğrenim görmektedir. Öğrencilere yönelik hizmetler yapılmalı” ifadelerine yer verdi.
‘GÖNÜLLÜ AİLE YANINDA KONAKLAMA YAPILMALI’
Antalya Kent Konseyi Çalışma Grubu, öğrencilere yönelik hizmetleri ‘barınma, beslenme, ulaşım, güvenlik, sosyal ve kültürel hizmetler’ başlıklar altında değerlendirdi. Yapılan değerlendirmede barınma hizmetine önerilerde bulunuldu, “Antalya’da öğrenim gören ve şehir dışından gelen öğrencilere gönüllü aile yanında konaklama seçeneği oluşturulabilir. Başvuru yapan gönüllü ailelerin; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından incelemesi yapılmalı ve öğrencinin güvenliği açısından takibi yapılmalıdır. Aileler küçük maddi destek ile teşvik edilmeli ve böylece eğitime ulaşabilen genç sayısı artarken, büyüyen konut ve barınma sorunu çözülebilir. Öğrenci yurt sayısı ve yatak kapasitesi arttırılmalı. Belediye, kamu sosyal tesislerinde ve misafirhanelerde öğrenciler için kontenjan ayrılmalı. Yurtlarda standartların yükseltilmesi, başarılı öğrencilerin desteklenmeli. Çağdaş Evrensel mimariye uygun sosyal ve kültürel ve sportif donatıları olan barınma mekânlarından hayata geçirilmeli. Yerel yönetimler tarafından ücretsiz öğrenci misafirhaneleri açılmalıdır. Koruma altında bulunan ve sosyal hizmet desteği alan öğrencilerin eğitimini tamamlaması sağlanmalıdır. Yurtlarda kalan öğrencilerin ihmal ve istismardan korunması sağlanmalıdır, gerekirse kolluk kuvvetlerine bildirim yapılmalıdır” denildi.
‘ÜCRETSİZ YEMEK DESTEĞİ SAĞLANMALI’
Öğrencilerin sağlıklı beslenmesi için desteklerde bulunulması gerektiğini söyleyen Antalya Kent Konseyi Çalışma Grubu, “Belediyeler, millî Eğitim, Sağlık, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından okul ve üniversitelerde ücretsiz yemek, meyve dağıtımı ve sabah kahvaltı veya çorba desteği sağlanmalı. Ailelere ve öğrencilere sağlıklı beslenme eğitimleri verilmeli, ihtiyacı olan ailelere gıda desteği yapılmalı” ifadeleri kullanıldı. 
‘ÜCRETSİZ ULAŞIM SAĞLANMALI’
Ulaşım konusunda öğrencilere kolaylıkların sağlanması gerektiğini vurgulayan Antalya Kent Konseyi Çalışma Grubu “Şehir içi ve şehir dışı ulaşımda öğrencilere ücretsiz ve indirimli tarifeler ülkeler arası ulaşımda öğrencilere yurtdışı çıkış harcı indirimi öğrenci servislerinin ücretleri düzenlenmeli, maddi durumu iyi olmayan öğrenciler için ücretsiz olmalı veya indirimli hale getirilmeli” ifadelerine yer verildi. 

‘SPOR YAŞAMIN BİR PARÇASI HALİNE GETİRİLMELİ’
Gençlerin spora teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayan kent konseyi, “Okullarda spor kulüplerinin sayısı arttırılmalı. Sporun sağlıklı ve kaliteli yaşamın vazgeçilmez bir parçası olduğu konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapılmalı. Okullarda beden eğitimi öğretmenlerinin daha aktif olmaları ve gençleri spor yapmaya teşvik etmeleri sağlanmalı. Okul bahçelerine açık havada spor aletleri konulmalı. Sınavlarda sporcu lisansı olan gençlere öncelik tanınmalı teşvik sağlanmalı. İl içinde ve iller arası müsabakalar artırılarak kültürel değişim sağlanmalı. Antalya’da yüzme kurslarının sayısı artırılmalı. Havuzda ve denizde yüzme kursları verecek öğretmenlerin istihdamının arttırılması. Bisiklet kullanma kursları açılmalı” denildi. 
‘ENGELLİ ÖĞRENCİYE DESTEK VERİLMELİ’
Engellilere yönelik desteklerin yapılması gerektiğini söyleyen kent konseyi, “Engelliliğin önlenmesi için akraba evliliklerinin sakıncaları ve tarama testlerinin önemini içeren eğitimleri yapılmalı. Engelli öğrencilerin hizmetlere ulaşımının sağlanması için her türlü desteğin verilmesi (ulaşım yardımı, eğitim araçları, tekerlekli sandalye temini, maddi destek ve psikososyal destek) Okullardaki kaynaştırma öğrencisi sayısının artırılması ve özel eğitim öğretmenlerinin sayısının artırılması. Akran zorbalığının önlenmesi için okullarda sosyal hizmet uzmanı istihdam edilmesi gerekiyor” şekilde açıklama yapıldı.

Muhabir: ÇİĞDEM KORKAN/ÖZEL HABER