Korkuteli’de 300 dekarlık arazide kekik ve adaçayı üretimi yapılacak
Antalya'da, Özel sektör, üniversite ve kamu, işbirliği yaparak Akdeniz Üniversitesi Korkuteli Meslek Yüksekolu'na tahsis edilen 300 dekar arazide kekik ve adaçayı üretimi için birlikte çalışacak. ARGE çalışmalarının da yapılacağı bölgede üretim alanı, sözleşmeli üretici modeli ile 15 bin dekara kadar çıkarılabilecek.
Korkuteli'nin mantar üretimiyle adından söz ettiren bir ilçe olduğunu belirten Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, tıbbi aromatik bitki üretiminde de söz sahibi olmak istediğini kaydetti. Bu çerçevede özel sektör, üniversite ve kamunun birlikte hareket ederek iyi bir model oluşturacağını söyleyen Çandır, bu modelin diğer alanlar için de örnek olabileceğini dile getirdi. Akdeniz Üniversitesi Korkuteli Meslek Yüksekokulu'na tahsis edilen 300 dönüm alanda tıbbi aromatik bitki üretimi için bir irade oluştuğunu bildiren Çandır, Borsa'nın da buna öncülük yapmak istediğini söyledi.
Çandır, 'Korkuteli'nin tarihinde yer alacak cengaverlere ihtiyaç var' derken, modeli oluşturacak ortak girişim gurubunda yer alacak firmalara çağrıda bulundu.
Korkuteli Kaymakamı Erol Tanrıkulu, Korkuteli'nin gerek alan gerekse nüfus ve ekolojik şartları itibariyle tıbbi aromatik bitki üretimi için yüksek potansiyele sahip bir bölge olduğunu söyledi. Mantar ile anılan Korkuteli'de üretimi çeşitlendirme hedefinde olduklarını anlatan Tanrıkulu, bunun için kamu, özel sektör ve üniversitenin işbirliğinde güzel bir model oluşturulacağına inandığını bildirdi.
Korkuteli'de tıbbi aromatik bitkiler meslek yüksekokulu kurduklarını ve bunun önümüzdeki yıldan itibaren öğrenci kabul etmeye başlayacağını aktaran Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Altunkaya, bölgenin tıbbi aromatik bitki üretimine uygun olduğunu, akademik çalışmalarla da bu üretimin destekleneceğini, bölge ekonomisinin kalkınacağını söyledi.
Toplantıda, 300 dönüm alanda şimdilik kekik ve adaçayı üretimi için 6 firmanın yer aldığı ortak girişim grubu oluşturuldu. Uygulanacak modelin ardından Korkuteli'deki 15 bin dekar alanda kekik ve adaçayının yanı sıra bir çok tıbbi aromatik bitki üretiminin yapılabileceği konuşuldu. Bölgede Ar-Ge çalışmaları da yapılacak. (İHA)
Bunlar da ilginizi çekebilir