Özel Haber/Güven Güneş
HAVALARIN yağışsız geçmesi, artan maliyetler ve son yaşanan deprem felaketi ile birlikte pazardaki meyve ve sebze fiyatlarının önümüzdeki günlerde artması bekleniyor. Meyve ve sebzede fiyat artışı beklediklerini söyleyen pazar esnafı, aynı zamanda ekonomik sıkıntıların kendilerini de zora soktuğunu söyledi. Artan maliyetler karşısında zorlandıklarını dile getiren pazarcı esnafı Süleyman Atmaca, 'Yılbaşından bu yana maliyetlerimiz ciddi bir şekilde arttı. Bağ-Kur ödemelerimiz bin 900 liradan, iki bin 950 liraya çıktı. Yanınızda birini çalıştırmanız durumunda ona da aylık 3 bin 300 lira Bağ-Kur ödemesi yapmanız gerekiyor. Artan akaryakıt fiyatları, pazar yeri kiralama ücretleri, poşet ve tezgah gibi giderleri üst üste koyduğumuzda artık altından kalkamayacak duruma geldik. Baba mesleği olan çok sayıda arkadaşımız bu işi bırakmak zorunda kaldı. Nasıl ki, devlet farklı sektörlere teşvik ve kolaylıklar sağlıyorsa bizlere de sağlaması gerekiyor. Bizler vatandaşa en ucuz şekilde sebze-meyve ulaştırmaya çalışıyoruz' dedi.

HAKSIZ REKABETİN ÖNÜNE GEÇİLMELİ

Süleyman Atmaca, 'Soğanı bugün halden 16 liraya aldım. Markette aynı soğan 12 liraya satılıyor. Masrafları cebimden ödeyip karsız bir şekilde satmaya kalksam dahi yine de marketin altında bir fiyattan satamam. Alış fiyatım 16 lira zaten. Bir zincir markete gittiğinizde binin üzerinde ürün var. Bu marketlerde beyaz eşya, züccaciye, kırtasiye hatta inşaat ürünlerine kadar birbiriyle alakasız çok sayıda ürün ve mal var. Bir dükkan bulup içine ne bulmuşlarsa koymuşlar adeta. Bunun en son örneğini de vitamin ve takviye gıdaları adı altındaki ilaçları satmak istediklerinde gördük. Marketler, belli ürünlerde kar marjlarını düşük tutup diğer ürüne yansıtabilirken pazarcılarda böyle bir durum söz konusu değildir. Bir pazarcının tezgahında en fazla 6-7 çeşit ürün bulunur. Burada yalnızca haksız rekabet değil halk sağlığı da söz konusudur. Bunca farklı ve alakasız ürünün bir arada olması aynı zamanda gıda güvenliği konusunda da sorunlar yaratacaktır' dedi.

TEKELLEŞMENİN ÖNÜNÜ AÇACAKTIR

Konuyla alakalı bir düzenleme yapılmazsa tekelleşme olacağını dile getiren Süleyman Atmaca, 'Pazarcı esnafı her geçen gün daha da azalıyor. Bugün rekabet denilen şey aslında pazarcıları bitiriyor. Böyle giderse yakında pazarda tezgah açacak esnaf da olmayacaktır. Pazarcılar yalnızca maliyetlerle değil aynı zamanda haksız rekabetlerle de mücadele ediyor. Pazarların bitmesi demek halkın sebze meyveyi daha pahalıya alması demektir. Bugün her hangi bir markete gidin ve bakın reyonlarına. Domatesi, biberi, patlıcanı, patatesi karşılaştırın. Hiç bir pazarcı esnafı bu ürünleri tezgahlarında satmaz. Her sektör kendi alanında iş yapmalıdır' diye konuştu.
BU FİYATLARI DAHA ÖNCE HİÇ GÖRMEDİM

Pazarcı esnaflarından Ahmet Karataş, '27 yıldır baba mesleği olan pazarcılığın içindeyim. Özellikle son iki üç yıldır fiyatlar her yıl giderek artıyor. Bu fiyatları daha önce hiç görmedim. Bu yıl Antalya'ya neredeyse hiç yağmur yağmadı. Ardından Kumluca'da yaşadığımız sel felaketi oldu. Deprem bölgesindeki tarımsal faaliyetlerin de sekteye uğraması ve ekonomik dar boğaz fiyatları da etkiledi. Kilo yerine adet ve gramla satışa geçtik. Vatandaşların alım gücü diye bir şey kalmadı. Onlar da haklı. Fiyatlar yükselse de bizim kazancımız artmadı aksine kar marjlarımız daha da düştü. Bu konu da bizlere destek verilmesi gerekiyor. Mazot, KDV, Bağ-Kur, yer kiraları konusunda muhakkak yeni bir düzenleme yapılarak üstümüzdeki yük hafifletilmelidir ki bizlerde daha ucuza mal satabilelim' ifadelerine yer verdi

Kaynak: ANTALYA EKSPRES GAZETESİ