Antalya Ekspres Gazetesi'nden Selim Çelik'in haberine göre, zeytinin hasat mevsiminin geldiği bu günlerde, artan enflasyon ve değişen iklim şartları her kesimi olduğu gibi zeytin üreticilerini de etkiledi. Türkiye’nin zeytin üretiminde önemli illeri arasında yer alan Antalya’da da durum farklı değil. Zeytin üreticileri, artan enflasyon nedeniyle maliyetlerinin çok yükseldiğini, iklim değişikliği nedeniyle ise ürün verimlerinde yer yer yüzde 50’ye varan düşüşler yaşandığını ifade ettiler.
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Antalya Ticaret Borsası (ATB) 4. Grup Meslek Komitesi Üyesi ve Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Antalya Temsilcisi Zafer Tan, kuraklık tehdidiyle karşı karşıya olduğumuz bu günlerde üretim için en uygun bitkinin zeytin olduğunu belirtti.
KENDİ KENDİNİ İDAME EDİYOR
Tan, “Zeytin, şu anki doğal şartlarda getirdiği kazanç, endüstriyel önemi ve ülkemiz açısından yetiştirilebilirliği bakımından en uygun ürünlerin başında geliyor. Zira bu su kıtlığında, suyun son derece önemli hale geldiği günümüzde zeytin, en az su tüketen ürünlerin başında geliyor. Bir zeytin ağacı 8 yaşına gelene kadar az miktarda suyla büyüyebiliyor. 8 yaşından sonra ise su verilmediğinde dahi hayatına devam ediyor, kendi kendini idame ettirebiliyor. Su konusunda en tasarruflu bitkilerden biri olan zeytinin değerini daha iyi bilmemiz gerekiyor” diye konuştu.
TABİR DEĞİŞTİ
Zafer Tan, “Eskiden zeytinde ‘yok yılı’ dediğimiz, ürün alınmayan dönemler yaşanırdı. Bu, periyodik olarak tekrarlanan bir süreçti. ‘Var yılı–yok yılı’ şeklinde adlandırdığımız bu periyodisite özellikle Gemlik cinsi zeytinde artık bozulmuş değil. Ağaç her yıl çalışıyor, yani meyve veriyor. Ancak burada meyve verim oranı düşüyor. Artık ‘yok yılı’ tamamen ürün vermeme dönemi değil, az verme dönemi olarak değerlendirilebilir,” dedi.
VERİMDE CİDDİ DÜŞÜŞ VAR
“Bu yıl ağaçlarda, geçen seneye kıyasla yüzde 50’ye varan azalmalar söz konusu. Rekoltede yüzde 50’ye varan düşüş yaşanıyor,” diyen Tan, “Zeytin çok su istemez ancak meyvenin oluşacağı dönemde yağmuru sever. Bu sene çiçek döneminde çöl tozu geldi, bunun yanında çok erken bir don olayı yaşadık. Bu sebeplerle zeytinde verim düşüklüğü meydana geldi,” ifadelerini kullandı.
BU SENE İKLİM MAĞDURU OLUNDU
Zeytinin serin havayı ve yağmuru sevdiğini belirten Tan, “Özellikle meyvenin oluştuğu dönemde gelen yağmur, zeytinin daha verimli meyve vermesini sağlar. Çiçek döneminde serin ve yağışlı hava, meyve tutumunu artırır. Bu yıl rekoltenin düşük olmasının ana sebeplerinden biri de çiçek döneminde yaşanan çöl tozu ve beraberinde gelen yağmurdu. Ardından yine çiçek döneminde don yaşandı. Çiçekler soğukta donduğu için kurudu. Bu gibi doğal sebepler nedeniyle bu yıl zeytin rekoltesi düşük kaldı” dedi.