Tarihi geleneği yıllardır sürdürüyorlar
Antalya'nın Akseki ilçesinde yaşayan kadınlar, tarihi dibek taşında, tokmakla atalarından kalma yöntemlerle buğday dövme geleneklerini yıllardır sürdürüyor
'Dibek taşı tarihi bir taş'
Dibek taşında buğdayı saatlerce dövdüklerini aktaran Çelik, dinlenerek, yardımlaşarak dövme işini gerçekleştirdiklerini söyledi. Çorba ve keşkek yaptıklarını anlatan Çelik, şunları kaydetti: 'Buğdayı döverek kepeğini alıyoruz. Daha sonra sıcak suda yıkayıp kurutuyoruz. Kepeği alınmazsa lezzeti olmaz. Buğday dövme işi birkaç saat sürüyor. Köydeki dibek taşının buraya ne zaman konulduğunu bilen yok. Bu taş tarihi bir taş ve yıllara meydan okuyor. Herkes düğünlerde mevlitlerde verdikleri yemeklerin, çorbalarının buğdaylarını bu taşta döver. Köyümüzün hepsi bu taşta buğdayını dövdüğü gibi ilçe dışında yaşayan akrabalarımıza ve çocuklarımıza da hediye olarak göndeririz.'
'Birkaç saat dövme işini gerçekleştiriyoruz'
Havva Yiğit de taşta yaklaşık 7-8 kilogram buğday dövdüklerini belirterek, 'Birkaç saat dövme işini gerçekleştiriyoruz. Bir mevlit okutmak için 20-25 kilogram buğday döveriz. Atalarımızdan kalma dibek taşında buğday dövme geleneğinden vazgeçmedik. Yöreye özgü keşkek çorbası, aşure çorbasını buğdayı döverek yapıyoruz. Dibek taşında döverek yaptığımız yemeklerin lezzeti bu yöntemle artıyor' dedi. (İHA)
Bunlar da ilginizi çekebilir