GÜNDEM

‘Üretici için düşük, tüketici için yüksek’

Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süte 1 Ekim’den itibaren yapılacak zam kararını değerlendiren Antalya Sütçüler, Yoğurtçular ve Dondurma İmalatçılar Esnaf Odası Başkanı Bahattin Ekin, "Bu fiyat üretici için düşük, tüketici için yüksek" dedi

Türkiye’de çiğ süt fiyatlarına yapılan zam hem üretici hem de tüketici cephesinde tartışma yarattı. Artış oranı üreticilerin maliyetlerini karşılamaya yetmezken tüketiciler için de yüksek fiyatlara işaret ediyor. Bu ikili baskının sektörde yeni sorunlara yol açabileceğini söyleyen Oda Başkanı Bahattin Ekin, dengenin ancak girdi maliyetlerinin düşmesiyle sağlanabileceğini belirtti. Ekin, çiğ süte yapılan 1 lira 25 kuruşluk (yüzde 6,8) artışın sektördeki dengeleri sağlamadığını ifade ederek, "Bu fiyat üretici için az, tüketici için de biraz fazla. Üretici maliyetlerini karşılayamıyor, tüketici de yüksek fiyatlarla karşı karşıya kalıyor" dedi.

YEM FABRİKALARI KURULMALI
Sorunun çözümü için yem maliyetlerinin mutlaka düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Ekin, Türkiye genelinde yem fabrikalarının kurulması gerektiğini söyledi. Ekin, "Dışa bağımlılık ortadan kaldırılmalı. Çiftçiye, özellikle hayvancılıkla uğraşanlara mazot desteği ve teşvik verilmeli. Başka sektörlere verilen desteklerin bizim üreticimize de sağlanmasını bekliyoruz" diye konuştu.

GENÇLER UZAKLAŞIYOR
Hayvansal üretimden gençlerin giderek uzaklaştığını hatırlatan Ekin, bunun gelecekte süt tedarikinde sıkıntı yaratabileceğini ifade etti. "Üretici sayısı azalıyor. Eğer gençleri bu sektöre yönlendiremezsek önümüzdeki yıllarda süt bulmakta zorlanabiliriz" dedi. Çiğ sütün lojistiğinde mesafe ve soğuk zincir konusuna da dikkat çeken Ekin, "Üretici 30-40 kilometre öteden süt getiriyor, bu da 100 kilometreyi aşan bir yol demek. Hem maliyet hem de sağlık açısından sıkıntı var. Süt çok çabuk bozulabilen bir ürün. Soğuk zincirin kırılmadan tüketiciye ulaştırılması şart" ifadelerini kullandı.