GÜNDEM

Zeytinyağında en iyiler Antalya’da yarışacak

Antalya, natürel sızma zeytinyağında kaliteyi ve markalaşmayı güçlendirmek için ilk kez kapsamlı bir kalite yarışması düzenliyor. Başvurular 1 Aralık 2025’te başlıyor

Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, bölgenin zeytin ve zeytinyağı potansiyelini ortaya çıkarmak, üreticileri kalite odaklı üretime teşvik etmek ve Antalya zeytinyağının markalaşmasına katkı sağlamak amacıyla '2025-2026 Yılı 1. Antalya Natürel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması' düzenliyor. Kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliğiyle hayata geçirilen yarışmaya, sektörde rekabet gücünü artırmak isteyen tüm üreticiler katılabilecek.

KİMLER KATILABİLİR?
Yarışmaya; tescilli marka sahibi üreticiler, Tarım ve Orman Bakanlığı İşletme Kayıt Belgesi'ne sahip işletmeler, fason üretim yaptıranlar, ihracatçılar, yağhaneler, tüccarlar, sanayiciler ile Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı ve en az 2 dekar zeytin alanına sahip üreticiler başvurabilecek. Katılımcıların tüm belgeleri numune ile birlikte teslim etmeleri gerekiyor. Her başvuru sahibi yarışmaya yalnızca bir numune gönderebilecek.

BAŞVURULAR 1 ARALIK’TA BAŞLIYOR
Yarışma kapsamında numune kabulü 1 Aralık 2025 – 16 Ocak 2026 tarihleri arasında yapılacak.
16 Ocak günü saat 16.00 sonrası teslim edilen numuneler kabul edilmeyecek.

Numuneler, iki adet şahit ve iki adet değerlendirme numunesi olmak üzere toplam dört adet, en az 250 ml'lik, temiz, etiketsiz şişelerde teslim edilecek. Organik kategoride yarışmak isteyen üreticiler ise organik sertifikalarını sunmaları gerekmektedir.

ANALİZLER BATEM’DE YAPILACAK
Kimyasal analizler Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) laboratuvarlarında, duyusal analizler ise ulusal panelist unvanına sahip uzmanlar tarafından gerçekleştirilecek. Kodlanmış numuneler, kapalı zarf içinde yarışma kuruluna iletilecek ve değerlendirme bu sistem doğrultusunda yapılacak.

ALTIN, GÜMÜŞ VE BRONZ MADALYALAR VERİLECEK
Duyusal ve kimyasal analizlerde:
85–100 puan alan ürünler altın,
70–84 puan alan ürünler gümüş,
55–69 puan alan ürünler bronz madalya beratı almaya hak kazanacak.
En yüksek puanı elde eden altın madalyalı zeytinyağları arasından ise 'Jüri Özel Ödülü' verilecek.