EKONOMİ

Antalya'da büyükbaş kurban kesimi 260 lira, küçükbaş kesimi 70 lira

ANTALYA'da kurbanlık satış ve kesim yerleriyle birlikte kasapların kurban kesme fiyatları da belirlendi. Kasaplar, Kurban Bayramı'nda büyükbaş kesimini 260 TL'ye, küçükbaş kesimini ise 70 TL'ye yapacak.


ALIMLARDA NELERE DİKKAT EDİLECEK? Antalya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muammer Saygılı, bu yıl kurbanlık fiyatlarında küçükbaşın 700- 1000 lira, büyükbaşın ise 5 bin- 15 bin lira arasında değiştiğini söyledi. Kurban Bayramı'nda insan sağlığı, hayvan sağlığını korumak ve hayvanların refahı ve hijyenik şartlara uygun kesilmesi ve çevre kirliliğinin önlenmesi gerektiğine dikkat çeken Saygılı, uygun olmayan yerlerde kesilmemesi uyarısında bulundu. Saygılı, kurbanlık olarak alınmaması gereken hayvanlara ilişkin şu uyarılarda bulundu: "Veteriner sağlık raporu ve menşe şahadetnamesi olmayan, sığır ve mandalarda küpesi ve pasaportu bulunmayan, çok zayıf, gebe, yeni doğum yapmış, yüksek ateşi olan, çok genç ve etleri olgunlaşmamış, tüyleri karışık ve mat olan, bakışları ve dış görünümü cansız, pis kokulu ishali ve burun akıntısı olan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız hayvanların alınmaması gerekmektedir." Kurban Bayramı'nda Türkiye genelinde 600 bini büyükbaş, 2 milyonu da küçükbaş olmak üzere 2.6 milyon hayvan kesilecek. Bu Kurban Bayramı'nın sadece kurbanlık ekonomisi 6.4 milyar TL gibi bir rakam oluşturacak. Nakliye, kesim, sakatat, deri gibi diğer faktörlerle birlikte kurbanlık ekonomisi 10 milyar TL'yi aşacak.