TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, fast food ve döner gibi gıda işletmelerinde yaşanabilecek zehirlenmelere karşı vatandaşları uyararak, şüpheli gıda tüketiminde hastaneye başvuru yapıp, Sağlık Bakanlığı'nın 174 numaralı ihbar hattına bildirimde bulunmanın önemini vurguladı. Manavoğlu, özellikle çiğ tavuk eklenerek satılan dönerler gibi halk sağlığını tehdit eden hilelere karşı denetimlerin arttırılması gerektiğini belirtti. Gıda güvenliğinin sağlanması için hem vatandaşların hem de işletmelerin daha dikkatli olmaları gerektiği ifade edildi.
HASTANE BAŞVURUSU VE BAKANLIK İHBARI ŞART
Zehirlenme şüphesi durumunda vatandaşların ilk olarak hastaneye başvurmaları gerektiğini belirten Manavoğlu, “Olası bir gıda zehirlenmesinde, vatandaşların hastane raporuyla birlikte Sağlık Bakanlığı'nın 174 numaralı ihbar hattına başvurması oldukça önemli. Vatandaşların gıdalardaki hileleri anlaması çok zor. Gıda örneği alıp laboratuvarda tahlil ettirmek hem maliyetli hem de zaman alıcı. Bu yüzden, şüpheli durumlarda hastaneye başvurmak ve 174 hattına bildirimde bulunmak en etkili çözüm yoludur” ifadelerini kullandı.
İHBAR SONRASI DENETİMLER HIZLANIYOR
Bakanlığın ihbar hattına yapılan bildirimlerin ardından işletmelere yönelik denetimlerin hızla başlatıldığını belirten Manavoğlu, “Eğer hastaneye başvuruda bulunulmuşsa, o vakada sistemdeki kayıt otomatik olarak bakanlık yetkililerine düşer ve ertesi gün işletmeye denetim yapılır. Fakat ihbar yalnızca telefonla yapılırsa, denetim süreci 10 ila 14 günü bulabilir” diye konuştu.
ÇİĞ TAVUK DÖNERLER TEHLİKE ARZ EDİYOR
Özellikle tavuk dönerlerde sıkça karşılaşılan gıda hileleri konusunda da uyarılarda bulunan Manavoğlu, “En çok tercih edilen tavuk dönerlerde, pişmiş etin üstüne çiğ tavuk eklenerek satışa sunulması yaygın bir sorun. Bu durum halk sağlığı açısından son derece sakıncalıdır ve yasaktır. Fakat bazı işletmeler, yoğunluk nedeniyle takviye-ekleme yöntemiyle bu uygulamayı yapabiliyor” dedi.
HİJYEN KURALLARINA UYULMALI
İşletmelerin hijyen koşullarına dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Manavoğlu, “İşletmelerin, bakanlık ve diğer kurumlardan aldıkları izin belgelerinin müşterilerin görebileceği yerlerde olması gerekiyor. Üretim ve servis aşamalarındaki hijyenik koşullar, gıda güvenliği için kritik öneme sahiptir” şeklinde konuştu.