ÖZEL HABER

Kırmızı etteki tehlike!

Et yemekleri buzdolabında uzun süre bekletilirse, uzmanlara göre bu durum ciddi gıda zehirlenmelerine ve sağlık sorunlarına yol açabiliyor

Evlerde pişirilen et yemeklerinin buzdolaplarında uzun süre bekletilmesi tehlike saçıyor. Uzmanlar, özellikle et, tavuk ve balık gibi yüksek protein içeren gıdaların uzun süre saklanmasının ciddi sağlık riskleri barındırdığına dikkat çekiyor.

Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, bayram sonrası artan et yemekleriyle ilgili önemli uyarılarda bulundu. Pişirilen et ürünlerinin en fazla iki gün içerisinde tüketilmesi gerektiğini belirten Manavoğlu, bu sürenin aşılması durumunda gıda zehirlenmelerinin kaçınılmaz olabileceğini söyledi.

‘GIDA ZEHİRLENMELERİNE YOL AÇABİLİR’
“Protein değeri yüksek yemekleri 3-4 gün sonra tüketmemiz oldukça yanlış” diyen Manavoğlu, şunları söyledi: “Bu tür gıdalar, uygun şekilde pişirilmiş olsalar bile bekledikçe üzerlerinde zararlı mikroorganizmaların üremesi için uygun bir ortam oluşur. Özellikle yaz aylarında sıcaklık değişimleri bu süreci hızlandırır. Vatandaşlarımız, pişirdikleri et, tavuk ya da balık yemeklerini en fazla iki gün içerisinde tüketmelidir. Daha uzun süre bekletilen yemekler, gözle görülmese bile bozulmuş olabilir ve bu da ciddi gıda zehirlenmelerine yol açabilir.”

‘TEKRAR TEKRAR ISITMAK YANLIŞ’
Yemeklerin tekrar tekrar ısıtılmasının da yaygın ancak son derece sakıncalı bir uygulama olduğunu belirten Manavoğlu, “En büyük hatalardan biri, yemeği ısıtıp yedikten sonra kalan kısmını tekrar buzdolabına koyup, daha sonra tekrar ısıtarak tüketmektir. Yemek her ısıtıldığında sıcaklık değişimleri mikroorganizmaların gelişimini kolaylaştırır. Bu da zehirlenme riskini artırır. Ayrıca sürekli ısıtılan yemekler besin değerini kaybeder. Hangi tür yemek olursa olsun, bir kez ısıtılmalı ve tamamı tüketilmelidir. Artan yemekler tekrar tekrar ısıtılmamalı, mümkünse ilk seferde küçük porsiyonlar halinde hazırlanmalıdır” diye konuştu.