Ankara günlerdir Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan okullarda yeni müfredat sistemini konuşuyor. Eğitimciler, öğrenciler ve hatta veliler de yeni müfredat ile yatıp kalkıyor. Müfredat taslağı da askıya çıkmış onay bekliyor, sistem kabul görür mü görmez mi bilemiyoruz ama birçok öğrencinin yeni müfredatın hangi sınıfları kapsadığını araştırmaya başladığını biliyoruz. Yeni müfredatın ayrıntıları paylaşılmış paylaşılmasına da bazı eğitimciler sistemi 'bir adım ileri, iki adım geri' şeklinde yorumluyormuş. Yeni müfredatta en kritik başlık ise 'seyreltme'. Bakanlık ne amaçlıyor acaba?

***

Okullarda müfredat değişiyor. Bakanlık ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine okutulacak zorunlu derslere ait yeni müfredatı ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli' ismiyle askıya çıkarmış. Eğitimcilerin ve akademisyenlerin görüşleri alınacakmış. Kamuoyunun görüşüne açılan tırnak içinde 'eğitimin anayasası'nda neler değişiyormuş bir bakalım. Misal, yeni müfredat Z kuşağının gerisinde mi? Efendim yeni müfredat gelecek eğitim öğretim yılından itibaren okul öncesi, ilkokul 1'inci sınıf, ortaokul 5'inci sınıf ve lise 9'uncu sınıflarda kademeli şekilde uygulanmaya başlanacakmış.

***

Yeni müfredat, özgün bir eğitim felsefesi içeriyormuş. Yeni model ile milli bilince sahip ahlaklı, erdemli, milleti ve insanlık için faydalı ve güzel olanı yapmayı ideal edinmiş, beden, zihin, kalp ve ruh bütünlüğüne sahip bilge nesiller hedefleniyormuş. Yenilenen programlar, kademe ve sınıf düzeylerine göre planlanıyormuş. Bundan sonrası epey laf kalabalığı da yeni müfredat özetlenecek olursa ‘Bütüncül Eğitim Yaklaşım' modeli benimsenmiş. Yine yapılan açıklamaya göre “Yeni müfredatta değişen dünyanın ihtiyaçlarına, dünyada değişen durum ve ihtiyaçlara göre yeniden düzenlenebilecek şekilde esnek bir yapı benimsendi” deniyor. Ayrıca Türkçe vurgusu, matematik alan becerileri, fen bilimleri, sosyal bilimleri alan becerileri, program dışı etkinlikler ve dahası sistemde alt alta sıralanıyor. Yani bu sisteme göre, dersler hafifliyormuş. Bir adım öteye gitmeyen içerikler ayıklanıyormuş. Peki, sistemin adına bilimsel müfredat denilebilinir mi?

***

Ve son cümle, Bakanlığın yaptığı açıklamada yeni müfredatın 10 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğu ifade ediliyor. Yeni müfredat değişikliğinin, 2024-2025 eğitim öğretim yılında her kademenin birinci sınıfında devreye alınacağı belirtiliyor. Öğrenciler, veliler ve eğitimciler yeni müfredata nasıl bakıyor acaba? İyi hafta sonları diliyorum.