Araştırmacılar piyangoda büyük paralar kazanan kişilerle, kazanmalarından 1-12 ay sonra görüştüklerinde çoğu kişi maddi güvenlik, yeni mallar, daha fazla boş zaman ve erken emeklilik gibi olumlu değişimlerden bahsetti. Ancak mutluluklarını derecelendirmeleri istendiğinde piyangoda kazanan kişilerin öncesine göre daha mutlu olmadığı görüldü. Piyangoda kazanmanın getirdiği mutluluğun neden sürmediği, uyum düzeyi teorisi ile açıklanabilir. Uyum düzeyi teorisi, büyük şanslar elde etmeye (para, iş, araba, diploma) çok çabuk alıştığımızı; büyük şansları çok kısa bir süre içerisinde kanıksadığımızı; sonuç olarak iyi şansın ilk başta yarattığı etkinin zamanla azaldığını ve uzun süreli mutluluğumuz üzerindeki etkisini kaybettiğini söylüyor. Uyum düzeyi teorisine göre iyi bir şans yaşamanın anlık duygusal çıkışı örneğin üniversiteden mezun olmak, evlenmek, yeni bir araba almak, çok arzulanan bir işe girmek veya piyangoda kazanmak zamanla azalır ve uzun süreli mutluluğumuza gittikçe daha az katkıda bulunur.

*****

Araştırmacılar mutluluğun sabit bir durum olmadığını ve daha fazla para, araba, kıyafet ve terfiden kaynaklanmadığını: bu tür başarıların düzey teorisinin de ön gördüğü gibi zamanla duygusal etkilerini kaybettiğini söylüyor. Aksine, mutluluk basit, günlük olayların, insanların veya durumların keyfini çıkarmak için gösterilen çaba ile bağlantılı olan sürekli bir süreçtir. Mutluluk günlük küçük sevinçler, kişisel hedeflerin izlenmesi, bir anlamlılık anlayışının geliştirilmesi, yakın ilişkilerin yaşanması ve insanın kendisini başkalarının yaptıkları ile değil kendi yaptıkları ile ölçmesinden oluşur. Mutluluktaki genetik farklılıklar da vardır.

*****

Bazı insanların genel olarak başkalarına göre daha mutlu olmasının sebebi, kişinin bireysel mutIuluk kurulum noktasıdır. Herkesin belli bir düzeyde mutluluk yaşamak üzere belli bir kurulum noktası vardır; bazılarının daha fazladır bazılarının ise daha düşüktür. Mutluluk artıp azalabilmesine rağmen, genellikle kişinin kurulum noktasına geri döner. Örneğin, tek yumurta ikizlerinin mutluluk derecelendirmeleri (0.44-0.52), çift yumurta ikizlerinin derecelendirmelerine (0.08-0.02) göre belirgin şekilde daha yüksek bir korelasyon gösteriyor. Araştırmacılar, kişinin mutluluk seviyesinin yarı yarıya olumlu ve olumsuz bilişsel ve kişisel özelliklerin gelişmesine etki eden, miras alınmış veya genetik etkilerden, yarı yarıya ise kariyer, ilişki ve maddi durum gibi çeşitli çevresel faktörlerden kaynaklandığını tahmin ediyor. Duygusal hisler herkes için ortak olmasına rağmen, duyguların ifade edilmesinin kültürler arasında farklılık gösterdiğini göreceksiniz.