Abdullah ÖZKAN
KENDİLERİNİ üniversite öğrencileri ve mezunları ile dünya genelinde faaliyet gösteren şirket ve STK'ları staj noktasında buluşturan, genç yetenekleri ortaya çıkaran en büyük gençlik organizasyonu olarak tanımlayan AIESEC, hayata geçirdiği projeler ve iş ortaklıkları ile bugüne kadar 2 milyondan fazla insanın hayatına dokundu. AIESEC'in faaliyetlerini detaylıca öğrenmek, kuruluşun, Antalya'daki projelerini gözlemlemek için AIESEC Antalya Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Tetik'in konuğu olduk. Biz sorduk, Tetik, Antalya Ekspres okuyucuları için anlattı.
AIESEC nedir ve ne zaman kuruldu?
AIESEC, dünya genelinde faaliyet gösteren şirketler ve sivil toplum örgütleri ile 18-30 yaş aralığındaki bireyleri bir araya getiren bir kültür olarak tanımlayabiliriz. 2'nci Dünya Savaşı sonrası 1948 yılında üniversite öğrencileri tarafından dünyayı biraz daha iyi bir hale getirmek, işbirlikleri sağlamak ve ülkeler arasındaki kültürel bariyerleri kırmak amacıyla 1948 yılında Hollanda'da kuruldu. Türkiye'de ise ilk olarak 1954 yılında İstanbul'a şube açıldı. Antalya'da ise 1994 yılından beri faaliyet gösteriyoruz.
AIESEC'ten kimler yararlanabiliyor?
18-30 yaş aralığındaki herkes bizimle iletişime geçip yurtdışında staja, sosyal sorumluluk projelerine katılabiliyor. 2015 yılından önce bu durum biraz daha farklıydı. Sadece üniversite mezunları, değişim programlarından faydalanabiliyordu. Ancak son 3 yıldır daha fazla kişiye ulaşabilmek adına böyle bir genişletme yapıldı. 128 ülkede aktif olarak çalışan bir kurumuz ve bugüne kadar 2 milyondan fazla insan, bu organizasyon aracılığıyla başka bir ülkede deneyim yaşama fırsatı buldu.
AIESEC'in Antalya rakamlarından bahsetsek biraz…
2017 yılında Antalya genelinde bizimle iletişime geçip yurtdışı deneyimi yaşayan kişi sayısı 210. Türkiye genelinde ise bu rakam 3 bin 500.
İşleyiş nasıl peki?
Dünya geneline açık bir portalımız var. Buraya stajyer ihtiyacı olan, sosyal sorumluluk projesi için gönüllü arayan şirket ve kuruluşlar, aradığı kişinin özelliklerini yüklüyor. Bizde, başvuruda bulunan kişilerin cv'lerini bu sisteme yüklüyoruz. Böylelikle eşleşme sağlanmış oluyor. 3 farklı konseptimiz var. Gönüllülük projeleri, girişimcilik projeleri ve Kurumsal staj projeleri olmak üzere. Gönüllülük projelerine dahil olan kişi 6 ile 8 hafta arasında, girişimcilik stajı programına dahil olan kişi 6-12 hafta arasında, kurumsal stajda ise 12 ile 78 hafta arasında kişiler yurtdışı deneyimi yaşıyor.
Maddiyat bu işin neresinde peki?
AIESEC'in asıl amacı maddiyat değil ancak sistemi yürütebilmek adına bazı taleplerimiz oluyor kişilerden. Çünkü devlete vergi veren, tanıtıma bütçe ayıran bir kurumuz. Bu programa dahil olmak isteyenlerden çok cüzi rakamlar talep ediyoruz danışmanlık ücreti olarak. 3 farklı programımız var. Değişim programı için 700, girişimcilik stajı için 900, kurumsal stajlardan 1200 lira gibi bir ücret alıyoruz. Yurtdışına gitmek isteyen birine tam hizmet sağlıyoruz. Programa katılacak kişi sadece uçak biletlerini alıyor. Buradan gönderilen kişinin kalacak yerinden, havaalanında karşılanmasına kadar her şey bize ait.
Değişime dahil olanlar para kazanıyor mu?
Dahil oldukları programa göre değişiyor. Eğer gönüllük ve girişimcilik programına dahil oldularsa herhangi bir maddi kazançları olmuyor. Sosyal sorumluluk projesine katılıyorlar. Oraya giden kişiler kendi konforlarından sıyrılıp kendilerini geliştirmelerine fırsat tanınıyor. Bu önemli bir kazanç. Edindikleri tecrübeler de cabası. Bu programa dahil olanların amacı maddi değil genel de manevi oluyor. Ancak kurumsal staj için gidenler, o ülkenin asgari maaşı kadar bir para kazanıyorlar.
Birçok öğrenci değişim programı var. Sizin onlardan farkınız ne?
Bildiğiniz üzere Erasmus, Farabi gibi öğrenci değişim programlarıyla öğrenciler yurtdışı deneyimi yaşayabilir. Ancak bunların arkasında akademik bir destek var. Bizde bu yok. Biz bu işi kendimiz yapıyoruz. Ancak şunu söylemekte fayda var. Dışişleri Bakanlığı'nın onayıyla bu işi hayata geçiriyoruz. AIESEC'in tek amacı öğrencinin staj yapması değil. Kendi vizyonuna uygun liderler yaratmak amacı da var. Kişinin kendini fark etmesini sağlıyoruz. Gençler tarafından yönetilen bir şirket diyebiliriz burası için. 18-30 yaş aralığında kişiler yönetiyor bu kurumu. Bu bizim bir yasamız.
Antalya'da kaç kişisiniz?
Öncelikle şunu söylemekte fayda var. Bu koltuğa oturan, şube başkanı olan ömrünün sona kadar koltuğu sahiplenemiyor. Her yıl yeni bir yönetim kurulu oluşturuluyor ve görev değişikliği yapılıyor. Böylelikle yeni görevler ve tecrübeler elde ediyoruz. Antalya'da 72 kişilik bir ekibimiz var. Mart ayında yeni alımlar yapacağız. Bu rakam 100 kişiye çıkacak. 9 kişilik bir yönetim kurulumuz var. Buraya katılacak kişiden aidiyet ve çalışma hırsı istiyoruz. Başka bir beklentimiz yok. Bizim kar etme amacımız yok. Bir para beklentimiz yok. O zaman neden burada beklediğimizi merak edebilirsiniz. Burada takım çalışması yapmayı, kendimizi nasıl geliştirebileceğimizi ve güçlü, zayıf yönlerimizi öğreniyoruz. Topluma pozitif etki yaratabileceğimi görüyoruz.
Peki sadece öğrenci mi gönderiyorsunuz? Başka yaptığınız bir şey yok mu?
Görevi almadan 2-3 ay öncesinde yeni yönetim zaten belirleniyor. Bu süreçte 1 senelik programımızı çıkarıyoruz. Yapacağımız işleri belirliyoruz. Yönetime gelir gelmez de bunları yapmaya başlıyoruz. Bizim tek amacımız yurtdışına öğrenci göndermek ve onlardan danışmanlık ücreti almak değil. Birilerinin hayatına etki etmeye devam ediyoruz. 2018 yılında Antalya'da yapacağımız projeler zaten şimdiden belli. Yurtdışından gelen insanlarla bir proje geliştireceğiz. Turizme katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Ayrıca bu yıl içerisinde rehabilitasyon merkezlerine ziyaret gerçekleştirip yurtdışından gelenlerle birlikte 6 haftalık bir program yapacağız. Böylelikle hem ülkemizi tanıtacağız hem de sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirerek orada yaşayan insanların yanında olduğumuzu göstermek istiyoruz.