GÜNDEM

Andız Pekmezi'nin kilosu 50 TL'den satılıyor

Antalya'nın Akseki ilçesinde Toros Dağları'nda bin 500 rakımlı dağlardan toplanan andız kozalakları, bazı işlemlerden geçtikten sonra yaklaşık 15 saat kaynatılarak pekmeze dönüştürülüyor. Yüksek rakımlı dağlardan toplanan andız kozalakları, özellikle kırsal mahallelerde yaşayanların geçim kapısı oluyor. Andız pekmezinin kilogramı 50 TL'ye satılıyor



'120 derece ateşte kaynatılıyor'
Bir gün önce tüm hazırlıkları yaptıklarını, ertesi günü gece kalktıklarını ve şırahanede ıslanan kozalakların daha sonra tavalara aktarılarak tavaların altını 120 dereceye yaklaşan yüksek ateşle kaynatarak pekmez elde ettiklerini belirten Erdoğan, 'Bu iş oldukça zahmetlidir. 4-5 kişi yardım ediyor. Yardımsız bu iş olmuyor' dedi.

'Yılda yaklaşık 2 ton pekmez yapıyor'
Uzun yıllardır pekmez ürettiğini anlatan Erdoğan, 'Andız pekmezini yapmak üzüm pekmezinden daha zahmetli bir iştir. Tavaların başından ayrılamazsın. Kıvamını kaçırırsan pekmez iyi olmaz. Tüm emeklerin boşuna gider. Kıvamına geldikten sonra tavaları indiriyoruz. Yaklaşık 5 kilogram andız kozalağından 1 kilogram pekmez çıkarabiliyoruz. Yılda ise yaklaşık 2 ton pekmez üretiyorum' dedi.

'Tamamen doğal ve şifa kaynağı'
Andız pekmezinin ham maddesi olan kozalakları Toros Dağlarında bin 500 rakımlı yerlerden topladıklarını anlatan Erdoğan, 'Elde edilen pekmez tamamen doğaldır. İçinde herhangi bir karışım bulunmuyor. Andız pekmezinin, öksürük, basur, kansızlık, mide, akciğer, karaciğer, romatizma, şeker hastalığı, idrar yolları iltihabı, astım gibi birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Bu pekmez, şifa kaynağı' ifadelerini kullandı. Erdoğan, andız pekmezini pazarlama gibi bir sorununun bulunmadığını, hatta pekmezi daha yapmadan sipariş aldığını, sürekli olan müşterilerine gönderdiğini ifade etti. (İHA)