ANTALYA ve çevresinde kendiliğinden yetişen dikenli incir, halk arasında ‘Hint inciri’ veya ‘Frenk yemişi’ olarak biliniyor. Sağlık, lezzet ve ekonomik açıdan önemli değerlere sahip olan bu bitki, özellikle Akdeniz ve Ege kıyılarında yaygın şekilde bulunuyor.
Cactaceae familyasına ait çok yıllık bir kaktüs türü olan dikenli incir, Antalya başta olmak üzere Mersin ve Adana gibi sıcak iklime sahip illerde doğal olarak yetişiyor. Bölge halkı tarafından ‘Dikenli incir’, ‘Hint inciri’, ‘Frenk inciri’, ‘Babutsa’, ‘Papaz yemişi’, ‘Mısır inciri’, ‘Kilis inciri’, ‘Pabuç inciri’, ‘Kaynanadili’ ve ‘Kürek yemişi’ gibi farklı isimlerle anılan bu meyve, yurtdışında ise genellikle ‘barbar inciri’ olarak tanınıyor.
SİNDİRİM SİSTEMİNE VE BAĞIŞIKLIĞA FAYDALARI
Dikenli incirin sağlık açısından birçok faydasının olduğunu belirten Diyetisyen Mehmet Refik Sezgin, “Frenk yemişi, yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasına katkı sağlar ve bağırsak hareketlerini doğal bir şekilde artırarak uzun süreli kabızlık problemlerinin önlenmesine yardımcı olur” dedi.
Sezgin, “İçerdiği yüksek miktardaki C vitamini sayesinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli rol oynar. İçeriğindeki güçlü antioksidan bileşenler, vücuttaki hücrelerin zarar görmesini engeller ve böylece yaşlanma sürecinin yavaşlamasına, cilt ve organların daha sağlıklı kalmasına destek verir” diye konuştu.
KİLO KONTROLÜNDEN KALP SAĞLIĞINA
Dikenli incirin düşük kalorili ve yüksek lif oranına sahip olmasının kilo vermek isteyenler için büyük bir avantaj olduğunu vurgulayan Sezgin şu ifadelere yer verdi: “Bu özellikleri sayesinde tokluk hissini artırarak aşırı yeme isteğini azaltır ve kan şekeri seviyelerinin dengelenmesine katkıda bulunarak özellikle diyabet hastalarının yaşam kalitesini olumlu yönde etkileyebilir. Kötü kolesterol olarak bilinen LDL seviyelerini düşürerek kalp-damar sağlığını korumaya yardımcı olur. Aynı zamanda C vitamini ve antioksidanlar sayesinde cildin daha parlak, sağlıklı ve genç görünmesini sağlar. İçerdiği kalsiyum, magnezyum gibi mineraller ise kemiklerin güçlenmesine ve kemik erimesi riskinin azaltılmasına önemli ölçüde katkıda bulunur.”
ALERJİ UYARISI VE TÜKETİM ÖNERİLERİ
Yaz aylarında taze olarak tüketilen dikenli incirin bölge ekonomisine de önemli bir katkı sağladığını ifade eden Sezgin, “Meyveyi toplayanlar, dikenli incirin dalında çürümeden en taze şekilde toplayarak bu değerli meyveyi evlerinde uygun koşullarda buzdolabında saklıyorlar ve böylece sağlık açısından faydalarını uzun süre koruyabiliyorlar. Bununla birlikte dikenli incir bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabileceğinden, özellikle daha önce herhangi bir alerji öyküsü bulunanların tüketmeden önce mutlaka bir sağlık uzmanına danışması gerekmektedir” diye konuştu.