ÖZEL HABER

Çapraz bulaşma tehlikesi!

Gıda kaynaklı hastalıkların önemli nedenlerinden biri olan çapraz bulaşma, özellikle et ürünlerinde ciddi sağlık riskleri oluşturuyor. Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, fast food zincirleri ve evlerde sıkça rastlanan hijyen ihlallerine dikkat çekerek, vatandaşları uyardı

Başkan Ali Manavoğlu, et ürünlerinde sıkça karşılaşılan hijyen ihlalleriyle ilgili vatandaşları uyardı. Özellikle fast food zincirlerinde pişmiş ürünlerin üzerine çiğ et konulmasının ciddi sağlık riskleri doğurduğunu belirten Manavoğlu, bu uygulamanın halk sağlığını tehdit ettiğini vurguladı.

‘SAĞLIĞIMIZI RİSKE ATMAMALIYIZ’
Manavoğlu, “Et ürünlerinde çapraz bulaşmanın önüne geçilmesi gerekiyor. Çapraz bulaşma, çiğ et üzerindeki zararlı mikroorganizmaların başka gıdalara bulaşmasıyla oluşur. Bu durum özellikle buzdolabı düzeninde ve işletmelerin çalışma şekillerinde dikkat edilmesi gereken bir konudur” dedi.

Özellikle bazı fast food zincirlerinde çiğ tavuk etinin, pişmiş tavuk dönerin üzerine asıldığına dikkat çeken Manavoğlu, “Bu görüntüler reklam amaçlı olarak paylaşılıyor. Ancak bu son derece yanlış bir uygulama. Vatandaş bilmeli ki, reklamı yapılan bu durum çok büyük bir hijyen hatasıdır. Burada çapraz bulaşma riski vardır. Pişmiş etin üzerine çiğ et koyan ve bu işlemi sürekli tekrarlayan işletmelerden uzak durulmalıdır. Sağlığımızı riske atmamalıyız. Evlerde de bu konuda dikkatli olunması gerekiyor. Çiğ et ürünleri dolapta diğer gıdalarla temas etmemesi gerekiyor. Et suyunun sızmaması için kapalı kaplarda saklanması önemli bir konu” ifadelerini kullandı.