Son günlerde peş peşe zehirlenme vakaları Türkiye'nin gündemine otururken Almanya’dan İstanbul’a gelen 4 kişilik ailenin ölümü ise gıda zehirlenmesi tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 2024 raporu da gıda zehirlenmelerinin ölümcül olabildiğini doğruluyor. Rapora göre her yıl ortalama 600 milyon kişi gıda kaynaklı hastalıklara yakalanıyor ve 420 bin kişi yaşamını yitiriyor. Bu ölümlerin yüzde 30’una yakınını ise 5 yaşın altındaki çocuklar oluşturuyor.
UCUZ GIDAYA DİKKAT
Gıda Yüksek Mühendisi Hafize Demiralay Ekinci de bu konuda uyarılarda bulundu. Gıda ve kimyasalın girdiği otel, restoran ve lokantalara, kurum ve kuruluşlara denetim, eğitim, danışmanlık ve sertifikasyon hizmetleri sunan HDEXO Group sahibi Gıda ve Kimya Yüksek Mühendisi Hafize Demiralay Ekinci, son yıllarda denetimlerin yetersizliği ve ekonomik baskıdan dolayı insanların yeme alışkanlığının ucuz olana yöneldiğini belirtti. Ekinci “Ucuzluk üzerinden rekabet, gıda güvenliğini ticari bir yarışa, halk sağlığını ise bunun mağduru haline getiriyor. Çok uzun kuyruklarda bekleyen balık ekmek ve sınırsız salata, kumpir, midye, kokoreç, taze sıkılmış meyve suları, dondurma, tavuklu pilav, kumpir, içinde et olmayan et görünümlü hamburgerler ve hiçe sayılan gıda güvenliği kuralları ve hijyen ihlalleri, denetim ve eğitim yetersizliği gibi nedenlerle halk sağlığı konusunda önlemler alınmasını zorunlu hale getirmiştir” dedi.
PERSONEL EKSİKLİĞİ BULUNUYOR
Gıda konusunda yetkin ve yeterli teknik personel eksikliği ve sağlıklı bir entegrasyonun yapılamamasına dikkati çeken Hafize Demiralay Ekinci “Buradan anlaşmaktadır ki her şeyi devletten beklemek yerine özel kuruluşların da bu sisteme entegre olmasının sağlanması gerekir. Vizyoner firmalar ve konusunda uzman bizim gibi yetkin kuruluşlardan sağlık ve güvenlik konularında yetkin ve yeterli insanlarla işbirliği imkanları araştırılmalıdır. Sokaklarda satılan ve izlenebilirliği sağlanamayan gıdaların mikrobiyolojik ve kimyasal kontaminasyonu tüketiciler için risk oluşturmaktadır. Sektörde yaşanan hijyen problemleri, kalitesiz hammaddeler, gıdaların taşıma, depolama, hazırlama, işleme ve servisindeki aksaklıklar ve her aşamada soğuk zincirin kırılmasının gıda kaynaklı hastalık riskini önemli ölçüde etkilediği bilinmektedir” dedi.
TAVUK ÇOK TEHLİKELİ
Gıda güvenliği ve güvenilir gıdanın merkezinin kalifiye personel olduğunu vurgulayan, ancak bu kuralın ruhsatlı yerlerde dahi hiçe sayıldığını, dolayısıyla personelin bu süreçleri yönettiğini anlatan Hafize Demiralay Ekinci, özellikle tavukta tüketicilerin dikkatli olmalarını, bu ürünlerin soğukta muhafaza edilip edilmediğine, son tüketim tarihine dikkat etmelerini, markası bilinen ürünleri satın almalarını ve Tarım Bakanlığı’nda yayımlanmış taklit ve tağşiş listelerini takip etmelerini istedi.