Antalya’da, şehrin fethinin 819. yıl dönümü ve Atatürk’ün Antalya’ya gelişinin 96. yılı dolayısıyla düzenlenecek etkinliklerin tanıtım programı Yavuz Özcan Parkı’ndaki II. Gıyaseddin Keyhüsrev heykeli önünde gerçekleştirildi.

‘ÖNEMLİ ETKİNLİKLER HAZIR’
Antalya Valisi Hulusi Şahin, etkinliklerle ilgili şu bilgileri verdi: “Yine her yıl olduğu gibi bu yıl da çok önemli iki etkinlik için hazırlıklarımız tamamlandı. Hem üniversitemiz, hem Büyükşehir Belediyemiz, Valiliğimiz ve diğer paydaşlarımızla birlikte Antalya’nın fethinin 819. yıl dönümünü 5 Mart’ta, Atatürk’ün Antalya’ya gelişinin 96. yıl dönümünü ise 6 Mart’ta coşkuyla kutlayacağız. Lansman için bugün buradayız.”

Vali Şahin, programın detaylarını şöyle aktardı:

4 Mart Çarşamba saat 20.30’da Cam Piramit önünde Milli Savunma Bakanlığı Mehteran Birliği konseriyle kutlamalar başlayacak.

5 Mart’ta Akdeniz Üniversitesi’nde saat 10.00’da Uluslararası Antalya Sempozyumu düzenlenecek.

Saat 12.45’te Muratpaşa Camii’nde Mevlid-i Şerif programı gerçekleştirilecek.

Aynı gün akşam saat 20.00’de AKM Fuaye Alanı’nda Fetih Sergisi açılacak ve Aspendos Salonu’nda fetih programı yapılacak. Programın sonunda Prof. Dr. Tufan Gündüz konferans verecek.

6 Mart Cuma günü Atatürk’ün Antalya’ya gelişinin 96. yıl dönümü, saat 11.00’de AKM Aspendos Salonu’nda kutlanacak. Aynı gün saat 14.30’da Akdeniz Üniversitesi Devlet Konservatuvarı tarafından “Atam Antalya’da” konseri verilecek. Günün sonunda Cumhuriyet Meydanı’nda saat 21.00’da konser düzenlenecek.

Alanya ve Antalya’nın simge yapılarından Kızılkule’nin inşasının 800. yılının yıl boyu kutlanacağını ifade eden Vali Şahin, “Bizi biz yapan temel değerlere sahip çıkmaya devam edeceğiz. Türk, Selçuklu ve Osmanlı tarihinin altın sayfalarını gençlerimize aktarmak için çalışmalarımız sürecek” dedi.

TARİHE SAHİP ÇIKMA VURGUSU
Antalya’nın fethinin sadece bir şehrin surlarının aşılması değil, bir medeniyetin, bir inancın ve bir ruhun bu topraklarda kök salması olduğunu belirten Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükrü Özen, “Antalya’nın fethi sadece bir şehrin surlarının aşılması değil; bir medeniyetin, bir inancın ve bir ruhun bu topraklarda kök salmasıdır. Akdeniz Üniversitesi olarak bizlere yurt olan bu topraklarda tarihimize ve kültürümüze sahip çıkarak, bu kutlu mirası gençlerimize doğru bir şekilde aktarmak gibi önemli bir sorumluluğumuzun olduğunun bilincindeyiz” diye konuştu.

FETHİN BİLİMSEL BOYUTU ANTALYA’DA
Üniversitenin 2018’den bu yana etkinliklere aktif katıldığını ve fethin bilimsel boyutunun ele alındığını söyleyen Şükrü Özen, “Üniversitemiz, 2018 yılından bu yana kutlamalara etkin bir şekilde katılarak fethin bilimsel boyutta ele alınmasına öncülük etmektedir. Valiliğimiz ve Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte her yıl farklı bir temayla Uluslararası Antalya Fetih Sempozyumu’nu düzenlemekteyiz. Şu ana kadar Antalya tarihi, arkeolojisi, coğrafyası, sosyolojisi, kültürü gibi konuları kapsayan 6 adet kitap yayınlanmış durumdadır. Bu yılki kutlamalarda, Edebiyat ve Güzel Sanatlar Fakültemizin katkılarıyla “Kadim Antalya: Antik Çağ'dan Cumhuriyet'e Kent, Kültür, Coğrafya ve Toplum” başlıklı sempozyumumuzu gerçekleştireceğiz. Aynı gün açılışını yapacağımız “Fetihnameler” fotoğraf sergisi ile de tarihimiz ile günümüz arasında güçlü bir gönül bağı kurulacağına inanıyoruz. Fethin 819. yıl dönümünde tüm hemşehrilerimizi bu coşkuya ortak olmaya davet ediyoruz. Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de belirttiği gibi, dünyanın en güzel yeri Antalya’yı ve "dörtnala gelip Uzak Asya’dan, Akdeniz’e bir kısrak başı gibi uzanan" bu memleketi bizlere yurt yapan, bu uğurda canlarını feda eden tüm şehitlerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyorum” dedi.

KIRAÇ KONSERİ 6 MART’TA
Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Cemil Böcek de, 6 Mart Cuma günü Cumhuriyet Meydanı’nda Kıraç konseriyle kutlamaların halka coşkuyla taşınacağını duyurdu.

Muhabir: AYŞE OKAN SARICA