ANTALYA İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, özellikle sahil bölgelerinde yaygın olan seyyar satıcılarda kontrolsüzce satılan midye dolmalar konusunda uyardı. Kurumun gıda kontrol görevlileri tarafından yapılan açıklamada hijyenik olmayan şartlarda üretilen ve açıkta satılan midye dolmaların taşıdığı büyük sağlık risklerine dikkat çekildi.

İZİN BELGESİ ŞART
Kurum yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, midye dolmanın üretimi ve satışı ile ilgili uyulması gereken zorunlu koşullar net bir şekilde belirtildi. Yapılan açıklamada, "Midye dolma, Bakanlığımız izin belgeli, hijyenik şartlarda ve uygun ortamlarda üretilip soğuk zincirde muhafaza ve satışı yapılması gereken bir ürün" denildi.

Midye dolma-1

CİDDİ SAĞLIK PROBLEMLERİ
Vatandaşların özellikle seyyar satıcılarda açıkta satılan ürünlere karşı dikkatli olması gerektiği belirtilirken bu tür satış koşullarının yol açabileceği tehlikelere karşı uyarıda bulunuldu: "Açıkta ve sıcak ortamda satışı yapılan midye dolma ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Üretim yeri belli olmayan ve soğuk zincirle satışı yapılmayan midye dolmayı tüketmeyin. Unutmayın, gıda güvenliği ihmale gelmez."

Image-555 Image-556

ZEHİRLENME RİSKİ ÖLÜMCÜL SEVİYELERE GELEBİLİR
Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, tüketicilerin gıda alışverişlerinde her zaman Bakanlık onaylı, izin belgeli ve muhafaza koşullarına uygun ürünleri tercih etmeleri gerektiğini belirtti.

Özellikle deniz ürünlerinin, bozulmaya ve toksin üretimine son derece yatkın olduğu biliniyor. Uzmanlar, midyenin yüksek protein ve pH yapısı nedeniyle mikroorganizma üremesi için ideal bir ortam oluşturduğunu, dolayısıyla uygun olmayan sıcaklıklarda bekletildiğinde zehirlenme riskinin ölümcül seviyelere ulaşabileceğini belirtiyor. Tüketicilerin, kendi sağlıklarını korumak adına gıda alışverişlerinde her zaman Bakanlık onaylı, izin belgeli tesislerde üretilmiş ve muhafaza koşullarına uygun ürünleri tercih etmeleri gerekiyor.

Muhabir: ZAFER GÜVENÇ