Geçtiğimiz günlerde Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır’ın dile getirdiği keçi üretimindeki yarı yarıya düşüşü değerlendiren Antalya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeliha Öztürk, en büyük sorunun pazar ve tüketici erişimi olduğunu söyledi. Öztürk, “Keçi bu kadar önemli, bu kadar doğal ve coğrafyamıza özgü bir ürün. Ancak maalesef oğlak etine kasaplarımızda rastlayamıyoruz. Bu tüketici için de üretici için de büyük bir eksiklik” dedi.
BAKANLIK DESTEKLERİ OLUMLU AMA YETERSİZ
Tarım Bakanlığı’nın destekleme politikalarına da değinen Öztürk, “Bir koyuncu, bir anaç koyundan bir buçuk kuzudan destek alırken, keçici kaç yavru olursa olsun tamamına destekleme alabiliyor. Bu, üretici açısından önemli bir avantaj ancak destekler hala yetersiz” dedi.
GÖÇER ÜRETİMİN ZORLUKLARI
Keçi yetiştiriciliğinin yapısal sorunlarına dikkat çeken Öztürk, göçer sistemin üreticiyi zorladığını belirterek, “Keçicilik neredeyse yüzde yüz orman ve mera sahalarında yapılabiliyor. Sosyoekonomik şartlar üreticiyi zorladıkça insanlar kırsalda üretim yapmayı bırakıyor. Oysa koyunculuk buna göre daha yerleşik şekilde sürdürülebiliyor” ifadelerini kullandı.
Antalya’da keçi üretiminde düşüş endişesi
Antalya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeliha Öztürk, “Keçi bu kadar önemli ve doğal bir ürün ama maalesef oğlak etine kasaplarımızda rastlayamıyoruz” diyerek üretimdeki gerilemeye dikkat çekti
Bunlar da ilginizi çekebilir