Günümüzde gençler hayata atılabilmek için ilkokul seviyesinden başlayarak üniversite sonuna kadar çeşitli sınavlara tabii tutuluyor. Bu sınavlarda başarılı olmak için ise kimine göre çok sıkıcı olan derslerdeki sayısız bilgiyi hafızada tutmak gerekiyor. İşte Antalyalı yazar Tansu Duran da bu işi daha eğlenceli ve kolay hale getirebilmek için oyunlaştırarak öğretme adı altında yeni bir strateji geliştirdi.
Buna göre öğrenciler internet üzerinden bir portala girerek hazırlanan sorulara cevaplar verecek. Verilen cevaplar sonucunda bir puan alacak öğrenciler eğer derece yapmış olurlar ise 4 bin TL’ye kadar varan para ödüllerinin de sahibi olacak. Söz konusu portalda sorular hazırlanırken yapay zeka desteği alınmadığını ifade eden Tansu Duran konu ile alakalı detayları paylaştı.
Yazar Tansu Duran, “çocuğum sınav öğrencisi. Gireceği sınav için 400 kelimeyi öğrenmesi gerekliydi. Düşündüm ki bu çok kolay olmayacak. Bunun için yeni bir sistem geliştirme fikri oluştu. Aklıma oyunlaştırarak öğretme stratejisi geldi. Bu noktada basit bir mantıkla yola çıktım. Ancak iş daha da gelişerek farklı bir boyuta evrildi” diye konuştu.
ÖĞRENDİKÇE PARA KAZANACAKLAR
‘Benzersiz bir sistem değil ama çok faydası çok olacak’ diyen Tansu Duran, “Günümüzde gençler sürekli dijitalde vakit geçiriyorlar. Ebeveynler için çocukları dijitalden uzaklaştırmak neredeyse imkânsız hale geldi. Ben de anne-babaların çocuklarına ’madem oyun oynayacaksın, o zaman bunu oyna’ diyebileceği bir site geliştirmiş oldum. Çocuklar bu platformda oynarken öğrenecek, üstelik öğrendikçe de para kazanacaklar. Bazı oyunlarda toplanılan puanlar ile derece yapanlara 4 bin TL’ye kadar ödül verilecek” dedi.
HER DERS İÇİN OYUNLAR VAR
Her yaş grubu için çeşitli oyunlar olduğunu belirten Tansu Duran, “Platformda 2. sınıftan 12. sınıfa kadar her dersin çok sayıda konusu ile alakalı sorular var. Sorulara verilen cevap yanlış ise doğru cevabı da sistem gösteriyor. Böylece öğrenci soru ile öğrenmiş oluyor” ifadelerini kullandı.
SORULARDA YAOAY ZEKA KATKISI YOK
Soruların yapay zeka ile üretilmediğini söyleyen Tansu Duran, “Yapay zeka platform özelinde sadece kod yazılımına dahil oldu. Soruları ben kendim ürettim. Çünkü yapay zekanın henüz o seviyede olduğunu düşünmüyorum. Bazı noktalarda hatalar verebiliyor. Çocukların öğrenmesi için hazırlanacak sorularda hata olmaması gerektiğini düşündüğümden soruları ben hazırladım” dedi.
Tansu Duran sistemin daha da gelişeceğini, ilerleyen zamanlarda daha farklı konular ve konseptler ile platformun büyüyeceğini ifade etti.