Uluslararası Tehlikedeki Avukatlar Günü Antalya Adliyesi önünde bir eylem düzenlendi. Çağdaş Hukukçular derneği (ÇHD) ve Özgür için Hukukçular Derneği tarafından organize delen eylemde konuşan Çağdaş Hukukçular Derneği Antalya Şube Başkanı Irmak Yaman başta Belarus olmak üzere dünyanın her yerinde avukatların mesleki ve sosyal haklarının güvence altına alınması gerektiğine vurgu yaptı. 

Irmak yaman, “Bu günün amacı, avukatların mesleklerini icra ederken karşılaştıkları tehlikelere dikkat çekmek ve ulusal ve uluslararası düzeyde tartışmaları başlatmak veya devam ettirmek için avukatların korunmasına yönelik yöntemler üzerine odaklanmaktır. Uluslararası Tehlikedeki Avukatlar Günü, dünya genelinde birçok avukat derneği ve baro tarafından oluşturulan bir koalisyon tarafından organize edilmektedir. Avukatların mesleklerini icra ederken karşı karşıya kaldıkları baskılar karşısında korunmaları, demokrasinin sağlıklı işleyişi için hayati öneme sahiptir. Bu bağlamda, Birleşmiş Milletler, avukatların rollerinin hükümetler tarafından ulusal yasalar çerçevesinde saygı görmesini teşvik ve garanti etmeyi amaçlayan bir dizi ilke sıralamıştır. Bu ilkeler uyarınca, "hükümetler, avukatların tüm mesleki fonksiyonlarını korkutma, engelleme, taciz veya haksız müdahale olmaksızın yerine getirebilmelerini sağlamakla yükümlüdür" ifadelerini kullandı. 

HAVANA İLKELERİNE UYULMALI
‘Avukatlar diğer vatandaşlar gibi ifade özgürlüğü, inanç, dernek kurma ve toplanma özgürlüğüne sahiptirler’ diyen Yaman, “Özellikle, hukuk, adalet yönetimi ve insan haklarının teşvik edilmesi ve korunması ile ilgili konularda kamuoyu tartışmalarına katılma, yerel, ulusal veya uluslararası organizasyonlara üye olma veya bu tür organizasyonları kurma ve bu toplantılara katılma haklarına sahiptirler, ve bu hakları meşru eylemleri veya meşru bir organizasyona üyelikleri nedeniyle herhangi bir mesleki kısıtlamaya maruz kalmadan kullanabilirler. Bu ilkeler, Havana İlkeleri olarak bilinir ve avukatların meslek birliklerinin bağımsızlığını koruyarak avukatların bağımsız şekilde ve baskı görmeden çalışabilmelerini garanti altına alır” ifadelerini kullandı.

BU YIL ODAK BELARUS OLDU
Bu yıl, Uluslararası Tehlikedeki Avukatlar Günü’nün Belarus'taki avukatların durumuna odaklandığının altını çizen Başkan Yaman, “Bütün olgular 2020'den bu yana Belarus'ta avukatların durumunun endişe verici şekilde kötüleştiğini göstermektedir. Giderek daha fazla avukat cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalmakta veya keyfi olarak tutuklanmaktadır. Ayrıca, mesleki faaliyetlerin icrasında devletin sistematik müdahalesi bulunmaktadır. Belarus devletinin eylemleri, hem ulusal yasaları hem de uluslararası normları ihlal etmektedir. Bunlar arasında, avukatların kamuoyu önünde yaptıkları açıklamaları cezalandırmak için etik normların kötüye kullanılması da bulunmaktadır. Avukatların açıklamaları çoğu kez müvekkilleri ile de ilgili olduğundan avukatın ifade özgürlüğünün ihlali doğrudan savunma hakkının da ihlali ile de sonuçlanabilmektedir” diye konuştu.



SAVUNMA SEBEBİYLE SUÇLU OLAMAZ
Avukatların konu ile alakalı taleplerini de dile getiren Başkan Irmak Yaman, “Belarus hükümeti, avukatların mesleklerini korkutma, taciz veya müdahale olmaksızın icra edebilmelerini sağlamalıdır. Avukatlar, avukatlık mesleklerini yerine getirirken herhangi bir işlem nedeniyle tehdit veya cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalmamalıdır. Mesleki uygulamaları nedeniyle hüküm giymiş tüm avukatlar serbest bırakılmalıdır. Ayrıca, avukatlar, mesleklerini icra ederken müvekkilleri veya müvekkillerinin savunduğu davalarla özdeşleştirilemez. Avukatlar, müvekkillerini savundukları için herhangi bir suçlamaya maruz kalmamalıdır. Bunun yanında, avukatlar, kendi çıkarlarını temsil etmek ve mesleki gelişimlerini teşvik etmek için bağımsız profesyonel dernekler kurma ve bu derneklere üye olma hakkına sahip olmalıdır. Profesyonel derneklerin yönetim organları, üyeleri tarafından seçilmeli ve dış müdahaleler olmaksızın görevlerini yerine getirebilmelidir” dedi.

AYRIMCILIK YAPILAMAZ
“Irk, renk, cinsiyet, etnik köken, din, siyasi veya diğer görüşler, ulusal veya sosyal köken, servet, doğum veya diğer herhangi bir duruma dayanarak avukatlık mesleğine girişte veya mesleğin devamında ayrımcılık yapılmamalıdır” diyen Başkan Irmak Yaman, “Ayrıca, avukatlar, mahkemede veya diğer resmi merciler önünde yaptıkları iyi niyetli açıklamalar nedeniyle yargılanmamalıdır.  Herkes, haklarını savunmak için kendi seçtiği avukata sahip olma hakkına sahip olmalıdır. Bu hak, ayrım yapılmaksızın uygulanmalıdır. Bu, yeterli kaynak ve finansman sağlanarak temin edilmelidir.  Avukatlar, müvekkillerine etkili hukuki yardım sağlayabilmek için gerekli tüm bilgi, dosya ve belgelere erişim hakkına sahip olmalıdır. Bu, tüm mahkemelerde ve iddia edilen tüm suçlar için geçerli olmalıdır. Belarus hükümeti, avukatlar ile müvekkilleri arasında mesleki ilişkiler çerçevesinde gerçekleşen tüm iletişim ve danışmaların gizli olduğunu tanımalıdır. Son olarak, Uluslararası Tehlikedeki Avukatlar Günü Koalisyonu, siyasi nedenlerle barodan çıkarılan avukatların derhal yeniden göreve getirilmesini ve siyasi nedenlerle hapsedilen avukatların serbest bırakılmasını acilen talep etmektedir” ifadeleri ile sözlerini sonlandırdı.

Muhabir: Selim Çelik