LAKTOZ İNTOLERANSI İLE KARIŞTIRILABİLİYOR
Özellikle kadınlar ve kaygı bozukluklarına yatkın kişilerin daha çok risk altında olduğuna işaret eden Dr. Kadıoğlu, 'Hastaların şikayetleri çoğu zaman laktoz intoleransı ile karışabilmektedir. Bu nedenle İBS tanısının konulabilmesi için hastanın başka bir sorunu olup olmadığının belirlenmesi gerekir. Bazen geçirilen mide bağırsak enfeksiyonları sonucu da huzursuz bağırsak sendromu gelişebilmektedir' diye konuştu.
SEBZE VE MEYVELERE DİKKAT!
İBS tansı konulan hastanın tedavisinin diyet, fiziksel egzersiz, stresin kontrolü, spazm azaltıcı ilaçlar ve bazı antidepresanlardan yararlanılarak yapıldığını belirten Dr. Kadıoğlu, 'Hastanın beslenme düzeni oluşturulurken, bazı sebze ve meyvelerin tüketimine dikkat edilmesi gerekir. Bunlar; süt ve süt ürünleri, sebzelerden; soğan, enginar, kabak, Brüksel lahanası, meyvelerden; armut, elma, üzüm, incir, erik, şeftali, karpuz, buğday ve baklagillerdir. Hastalıkta görülen şikayetleri artıran özellikteki bu besinler gerektiğinde sınırlandırılmalı ve diyet programı, diyetisyen kontrolünde uygulanmalıdır' dedi.
'BOL SU TÜKETİLMELİ'
Dr. Tülay Kadıoğlu, huzursuz bağırsak şikayetlerini azaltmak için şu önerilerde bulundu: 'Şikayetleri hangi gıdaların artırdığının anlaşılabilmesi için günlük tutulmalıdır, büyük porsiyonlu, yağlı ve kızartmalı gıdalardan uzak durulmalıdır, kafein ve alkol, kramp ve ishale neden olacağından kısıtlı tüketilmelidir, fasulye, lahana, karnabahar, karalahana, Brüksel lahanası, soğan gibi gaz yapıcı bazı gıdalar tüketilmemeye özen gösterilmelidir, diyetteki çözünen lif oranını artırmak için; turunçgiller, keten tohumu, kuru fasulye ve nohut gibi gıdalar tüketilebilir, fazla miktarda lif tüketilmesi bağırsak hareketlerinde huzursuzluk yaratabilir. Diyetteki lif oranı kademeli olarak artırılmalı ve yeterli oranda sıvı tüketilmelidir. Süt ve süt ürünlerinin tüketimi, rahatsızlık verip vermediğine dikkat edilerek, gerekirse sınırlandırılmalıdır.' (HABER MERKEZİ)




