Türkiye’den Gürcistan’a gönderilmek istenen 6 bin 100 kilo mandalinanın tarımsal ilaç kalıntısı nedeniyle imha edilmesini değerlendiren Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu eski Genel Başkanı Mehmet Balık, iç piyasadaki denetim eksikliğine dikkat çekti. Balık, toptancı hallerinde kalıntı analizi yapacak laboratuvar bulunmadığını belirterek, “Aynı ürünler yurtiçi piyasaya girseydi sofralarımıza ulaşmayacağının garantisi yok” diyerek gıda güvenliği konusunda uyarıda bulundu.
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu eski Genel Başkanı Mehmet Balık, Türkiye’den Gürcistan’a ihraç edilmek istenen 6 bin 100 kilogram mandalinada tarımsal ilaç kalıntısı tespit edilerek ürünlerin imha edilmesine ilişkin önemli bir değerlendirmede bulundu. Balık, diğer ülkelerin gümrüklerde gıda ürünlerini sıkı kontrollerden geçirdiğini hatırlatarak, Türkiye’de iç piyasaya giren ürünler için aynı sistemli denetimlerin yapılmadığını vurguladı.
Balık, “Türkiye'den Gürcistan’a ihraç edilmek istenen 6.100 kg mandalina, tarımsal ilaç kalıntısı tespit edildiği için imha edilmiş. Buraya kadar tamam. Başka ülkeler halkının sağlığına önem verdiği için gıda ürünlerini gümrükte denetliyorlar ve biz de bunun gibi haberleri çok duyuyoruz. Peki bu mandalinalar Türkiye'deki bir hal’e gitmiş olsaydı, şu anda sofralarımızda olmayacak mıydı? Bizim toptancı hallerinde bunları denetleyen bir laboratuvar var mı? YOK” ifadelerini kullandı.
Gıda güvenliği konusunda ciddi eksiklikler bulunduğunu dile getiren Balık, özellikle iç piyasaya sunulan yaş sebze ve meyvelerin kalıntı denetimlerinin yaygınlaştırılması gerektiğini belirterek, kamu sağlığı açısından daha etkin bir kontrol mekanizması kurulması çağrısında bulundu.




