Her yıl 14 Mayıs’ta kutlanan Dünya Çiftçiler Günü, Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu’nun (IFAP) kuruluş tarihi dolayısıyla dünya genelinde çeşitli etkinliklerle anılıyor. Türkiye’nin de üyesi olduğu federasyonun kuruluş günü olan 14 Mayıs, çiftçilerin tarımsal üretimdeki önemine dikkat çekmek amacıyla kutlanıyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün “Türkiye’nin gerçek sahibi ve efendisi, gerçek üretici olan köylüdür” sözü de bu özel günde yeniden hatırlatılıyor.

Çiftçinin üretimin merkezinde yer aldığını vurgulayan Antalya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeliha Öztürk, “Çiftçinin mutlu olması demek üretimin sürdürülebilir olması demektir. Çiftçimiz mutlu olursa Antalya mutlu olur, Türkiye mutlu olur. Çiftçilerimiz milyonlarca insanımızın gıda güvencesini sağlayan en değerli ve en temel varlıklarımızdır” dedi.

‘ÇİFTÇİ HAK ETTİĞİ KAZANCI ELDE ETMELİ’
Tarım sektörünün güçlenmesinin yolunun üreticinin desteklenmesinden geçtiğini belirten Öztürk, “Çiftçi üretir, yetiştirici yetiştirir ve hak ettiği kazancı sağlarsa mutlu olur. Üretimin artan miktarlarda devam etmesi ise tüketiciye uygun fiyatlarla gıda ulaşması anlamına gelir. Tarım sektörünün sağlam temeller üzerinde yükselmesi için çiftçilerimizin ve yetiştiricilerimizin desteklerden en fazla payı alması gerekiyor” diye konuştu.

‘GENÇLER TARIMA YÖNLENDİRİLMELİ’
Çiftçi nüfusunun yaşlandığına dikkat çeken Öztürk, gençlerin tarım ve hayvancılığa yönlendirilmesinin büyük önem taşıdığını söyledi. Öztürk, “Bugün çiftçilikle uğraşan vatandaşlarımızın yaş ortalaması 55-60 yaş aralığında. Tarımı geleceğe taşıyacak olan gençlerimizdir. Bu nedenle gençlerin tarım ve hayvancılığa yönelmesini sağlayacak programlara öncelik verilmesi gerekiyor. Gençlere maddi ve manevi her türlü destek sağlanmalı” ifadelerini kullandı.

‘KADINLAR ÜRETİMİN GÖRÜNMEZ KAHRAMANI’
Kırsal kalkınmanın temelinde kadın emeğinin bulunduğunu kaydeden Öztürk, kadınların üretim sürecindeki rolünün çoğu zaman göz ardı edildiğini belirtti. Aile tipi işletmelerde kadınların üretimin her aşamasında aktif görev aldığını dile getiren Öztürk, “Tarım ve hayvancılık büyük ölçüde aile tipi işletmelerle yürütülüyor. Kadınlar bu yapının görünmez ama en güçlü kahramanları. Yavru bakımından sağım sürecine, elde edilen sütün yoğurt ve peynire dönüştürülmesine kadar her aşamada kadın emeği bulunuyor. Kadın emeği kırsal üretimde vazgeçilmez bir rol taşıyor” dedi.

‘TÜM ÇİFTÇİLERİN GÜNÜ KUTLU OLSUN’
Küçük aile işletmelerinin daha fazla desteklenmesi gerektiğini de ifade eden Öztürk, “Küçük aile işletmeleri ülke tarımı için rol model bir yapıya kavuşturulmalı ve çok daha fazla desteklenmeli. Tarımın daha iyi yerlere gelmesinin yolu budur” dedi.

Öztürk açıklamasının sonunda, “Alın teriyle toprağı yeşerten, soframıza bereket, ülkemize güç katan tüm çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü en içten dileklerimizle kutluyorum” ifadelerine yer verdi.

Muhabir: AYŞE OKAN SARICA/ÖZEL HABER