ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, Bolu'da meydana gelen otel yangınında 78 vatandaşın hayatını kaybetmesi, turizm sektöründeki ihmalleri bir kez daha gündeme getirdi. 18 yıldır sektörde hizmet veren mutfak şefi Tuğrul Öztaş, mutfak yangınlarına neden olan sorunlara ve sektördeki kalifiye personel eksikliğine dikkat çekti. Öztaş, yangınların genellikle baca ve fritözlerden kaynaklandığını belirterek personel yetersizliği ve denetim eksikliğinin kazaların önüne geçilmesini zorlaştırdığını ifade etti. Ayrıca, sektördeki çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Foto (3)-129

YANGINLAR BASINA YANSIMIYOR
Bolu’da ihmaller sonucu otel yangınında 78 vatandaşımızın hayatını kaybetmesi sonrası mutfak şefi Tuğrul Öztaş, aynı kazaların tekrar yaşanmaması için uyarılarda bulundu. 18 yıldır turizm sektöründe hizmet verdiğini ifade eden Şef Öztaş, yangınların en çok baca ve fritözlerden çıktığını belirterek, “İhmallere baktığımızda genelde maliyetlerden kaçınıldığı için olduğunu görüyoruz” dedi. Öztaş, “Burada iki noktaya dikkat çekmek istiyorum. İlki personel ve denetim. Antalya her ne kadar turizm başkenti olsa da kalifiyeli personel ve sürdürülebilirlik noktasında yetersiz durumda. Mayıs’ta başlayan sezon Kasım ayında son buluyor. Bununla birlikte kalifiyeli personel de sezon bitimiyle birlikte işsiz kalmaktadır. Bu durumda çok sayıda yetişmiş personelin sektöre küsmesine ve turizmden uzaklaşmasına neden olmaktadır. Her sezon turizme binlerce yeni deneyimsiz kişi katılıyor. Sektörün yetişmiş elemanını istihdam etmemesi de bu sorunu büyütüyor. Her yıl deneyim kazanmak için binlerce kişi sektöre girerken bu kişileri eğitecek tecrübeli mutfak çalışanları da aynı şekilde gün geçtikçe azalıyor bunun doğal sonucu olarak mutfak kazaları da artıyor. Mutfakta çıkan çoğu yangın ve benzeri sorunların çoğu da basına yansımadığı için aslında bir sorun yok gibi görünse de mutfak güvenliği ve idaresinde ciddi sıkıntıların olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır” dedi.

Foto-61

DENETİMLERE İŞARET ETTİ
Denetimlerin daha sıkılaştırılması ve artırılması gerektiğini de ifade eden Şef Öztaş, “Mutfak çalışanları kadar denetleyenlerinde aynı şekilde profesyonel ve işinin ehli olmaları gerekiyor. Sürdürülebilir turizm istiyorsan bu şarttır. Denetimler için ayrıca özerk bir yapıya sahip bir turizm komisyonu oluşturulmalıdır. Bu komisyonun başındaysa yine sektörün içinde yani sofrasında yer almış kişilerin olması olası benzer faciaların önüne geçmek için daha etkili olacaktır” dedi. Öztaş son olarak turizm sektöründeki çalışma koşullarının ağır olduğuna da dikkat çekerek, “Sezonun kısa sürmesi ve ağır çalışma koşulları iş kazalarını da beraberinde getiriyor. Bu nedenle sektörde çalışan kalifiyeli personel kadar çalışma saatlerinin yasal süreler içinde kalması da bir o kadar önemli” ifadelerini kullandı.

Kaynak: ANTALYA EKSPRES GAZETESİ