2026 yılı başında yürürlüğe giren yıllık yetki belgesi harcı düzenlemesi, gayrimenkul sektöründe yeni bir maliyet kalemi oluşturdu. Uygulamanın başlangıçtaki hali, işletmelerin adres değişikliği yapması durumunda yetki belgesi yenileme süreciyle birlikte aynı yıl içinde ikinci kez harç ödemesine neden oluyordu. 29 Nisan 2026 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile adres değişikliklerinde mükerrer harç uygulamasına son verildi.
'ASIL ÇÖZÜM HARCIN TAMAMEN KALDIRILMASI'
Yapılan düzenleme, mükerrer ödemeleri ortadan kaldırarak esnafın üzerindeki anlık baskıyı hafifletse de sektör temsilcileri mevcut yetki belgesi harçlarının başlı başına bir yük oluşturduğunu belirtiyor. Özellikle gayrimenkul piyasasındaki durgunluk ve ilan portallarına ödenen yüksek bedeller, işletmelerin faaliyetlerini sürdürmesini zorlaştırıyor.
Düzenlemeye yönelik eleştirilerini Meclis gündemine taşıyan CHP Antalya Milletvekili Aykut Kaya, mükerrer ödemelerin kaldırılmasını olumlu bir adım olarak değerlendirdi. Ancak esnafın üzerindeki asıl yükün devam ettiğini belirten Kaya, şu değerlendirmelerde bulundu: "İş yeri değişikliği yapan emlak danışmanlarından aynı yıl içinde ikinci kez yetki belgesi harcı alınmasının yanlış olduğunu söylemiş, Bakanlığı göreve davet etmiştik. Bu uygulamanın kaldırılmasını memnuniyetle karşılarken asıl yapılması gereken, yetki belgesi harcının kaldırılmasıdır, vergisini veren esnaftan bir de yetki belgesi harcı alınmamalıdır. Gayrimenkul piyasaları ciddi şekilde sıkışmıştır. Bu sıkışıklığı aşmak için bir an önce bir defaya mahsus değer barışı getirilmeli, tapu harçları düşürülmelidir, böylece hem sektör hem devletimiz kazanacaktır. Emlakçı ve galerici esnafımız bugün sarı sayfalara âdeta kira öder gibi para ödemektedir."

İLAN PORTALLARINA DENETİM ÇAĞRISI
Emlakçıların en yüksek maliyet kalemlerinden birinin ilan portalları olduğunu belirten Kaya, bu platformların fiyatlandırma politikalarına dikkat çekti. Kaya, "Emlakçı esnafımız bu platformlara ciddi tutarlarda ödeme yapmaktadır. Ticaret Bakanlığı bu portalları denetlemeli; GSM firmalarına benzer şekilde, fiyat ve paket tarifeleri şeffaf bir şekilde yayınlanmalıdır" diyerek bakanlığa denetim çağrısında bulundu.
Sektör temsilcileri, yapılan düzenlemeyle teknik bir sorunun giderildiğini ancak harç yükünün ve ilan platformlarındaki yüksek maliyetlerin küçük ve orta ölçekli işletmeleri zorlamaya devam ettiğini ifade ediyor. Bakanlığın bu konularda atacağı adımlar sektör tarafından yakından izleniyor.






