Türkiye’de artan enflasyon, yapımında birçok kalemin yer aldığı konut maliyetlerini de etkiledi. Ev fiyatları son 10 yılda reel bazda 18 kat arttı. Bu fiyat artışı, vatandaşları mecburen kiracı olmaya yöneltti.
Kira fiyatlarındaki artış da çok yüksek olmasına karşın, ev fiyatlarına kıyasla daha düşük bir ivmeyle gerçekleşti. Bu durum, vatandaşların barınma ihtiyacını karşılamak için başkasının evini kiralamayı tercih etmesine neden oldu. Zira, son 10 yılda ev fiyatları reel bazda 18 kat artarken, kira fiyatları 12 kat arttı.
24 MİLYON KİRACI VAR
Kirada yaşayan nüfus, ülkenin neredeyse üçte birine tekabül ediyor. 24 milyon 11 bin kişi hayatlarını kiralık evlerde geçirmek zorunda kalıyor. Bu rakam, sadece son 10 yılda 7 milyon kişi artmış durumda. Yani kirada yaşayan 24 milyon kişinin yaklaşık yüzde 30’u, son 10 yıl içinde kiraya çıkmak zorunda kalan insanlardan oluşuyor.
KREDİLER ATEŞ PAHASI
Konut fiyatları, aylık sabit gelirli vatandaşlar için oldukça yüksek seyrediyor. Vatandaş bir şekilde bir miktar birikime sahip olsa dahi, ev sahibi olabilmek için kalan kısmı kredi ile finanse etmek zorunda kalıyor. Ancak bu durumda da evin toplam maliyeti birkaç katına çıkıyor.
Örnek vermek gerekirse; ortalama bir vatandaş, 2+1 bir daire almak istese 4 milyon TL ödemek zorunda kalıyor. Vatandaşın elinde 1 milyon TL olsa bile, kalan 3 milyon TL’yi krediyle tamamlaması gerekiyor. 10 yıl vadeli 3 milyon TL’lik bir kredi çeken kişi, bankaya geri ödemede toplamda 10 milyon TL'nin üzerinde bir meblağ ödemek zorunda kalıyor. Yani evin değeri bir anda üç katına çıkmış oluyor. Bu durum, vatandaşları yüksek fiyatlara rağmen kirada oturmaya mecbur bırakıyor.
AYLIK ÖDEMESİ 100 BİN TL
Vatandaş, evin değerinin kat kat fazlasını ödemeyi göze alsa bile, aylık taksit tutarları ortalama gelirli biri için karşılanması neredeyse bir hal alıyor. Zira, 3 milyon TL’lik bir kredi çeken kişi, aylık ortalama 100 bin TL kredi taksidi ödemek zorunda kalıyor. Bu da günümüz Türkiye’sinde pek mümkün olmadığı için, kiralık evlere olan rağbet her geçen gün artmaya devam ediyor.