19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı tüm yurtta coşkuyla kutlandı ancak gençlerin coşkusu, ekonomik ve sosyal gerçeklikler karşısında her zaman bayram havasında olmuyor. Özellikle son yıllarda ekonomik sebepler ve gelecek kaygısı, gençleri ciddi şekilde sarsıyor.
GENÇLERDE İŞSİZLİK, UMUTSUZLUĞU TETİKLİYOR
Nüfusu yaşlanan ve devlet tarafından çeşitli gençleşme ve doğum politikaları izlenen Türkiye’de, halihazırda yaşayan gençler de mutsuz. Zira 2023 yılında, yaşları 15 ile 24 arasında olan gençlerin yüzde 22,3’ü ne istihdamda ne de eğitimde yer aldı. Bu oran 2024 yılında yüzde 22,9’a çıktı. Yani her 5 gençten biri ne eğitim alıyor ne de iş bulup çalışabiliyor. Bir başka deyişle, eğitim hayatını bitirip iş bulamayan gençlerin oranı 2024’te yüzde 22,3’ten yüzde 22,9’a yükselmiş durumda.
Türkiye’de 15-24 yaş aralığındaki genç nüfus, çoğu ülkeye göre daha yüksek bir oranla yaklaşık 12 milyon 760 bin kişiden oluşuyor. Bu gençlerin yaklaşık 5 milyonu ne eğitimde ne de istihdamda yer alıyor.
YURT DIŞI İLK HEDEFLERİ
Türkiye’de yaşayan genç nüfusun büyük bir çoğunluğu, okulunu bitirdikten sonra kendi alanında iş bulamayacağını düşünüyor. Pek çok gencin tek amacı, alanı fark etmeksizin bir iş bulmak haline gelmiş durumda. Bu şartlar altında istedikleri hayatı yaşayamayacaklarını düşünen gençler, yurt dışına çıkmak istiyor.
18-29 yaş grubunda yapılan bir araştırmaya göre, gençlerin yüzde 76’sı daha iyi bir gelecek için yurt dışında yaşamak istiyor. Her iki gençten biri mutlu olmadığını ifade ederken, yüzde 77’si torpilin yetenekten daha etkili olduğuna inanıyor.
YURT DIŞINA ÇIKMAK İSTİYORLAR
Yapılan bir başka araştırma ise 18-25 yaş arası gençlerin yüzde 63’ünün, imkan verilse başka bir ülkede yaşamak istediğini ortaya koydu. Araştırmaya katılan gençlerin yüzde37’si ise “Türkiye’de yaşamak isterim” şeklinde yanıt verdi.
Türkiye dışında yaşamak isteyen gençlerin yüzde47,8’i “yaşam koşullarını yükseltmek” için başka bir ülkeye gitmek istediğini belirtti. Yüzde 20,7’lik bir kesim “o ülkede daha fazla özgürlük olduğunu”, yüzde16,8’lik bir grup “Türkiye’de kendini güvende hissetmediğini” ve yüzde14,7’lik bir kesim de “Türkiye’de iş bulamadığını ve o ülkede daha kolay iş bulacağını” ifade etti.
EĞİTİMDEN DE MEMNUN DEĞİLLER
Öte yandan, gençler eğitim sistemindeki aksaklıkların ve kalitesizliğin de farkında. Zira lise çağındaki 14-18 yaş grubunda yapılan bir araştırmaya göre, liseli gençlerin yüzde 60’ı eğitim sisteminden ve aldıkları eğitimden memnun değil. Bu yüzde60’lık kesim içinde “hiç memnun değilim” diyenlerin oranı yüzde 31,4 iken, “çoğunlukla memnun değilim” diyenlerin oranı yüzde 28,6 oldu.