ANTALYA Valiliği öncülüğünde başlatılan ve 19 ilçeyi kapsayan 'Coğrafi İşaret Seferberliği' tüm hızıyla devam ediyor. Yerel değerleri koruma altına alarak gelecek nesillere aktarmayı hedefleyen proje kapsamında, Antalya’nın saklı lezzetlerinden biri olan 'Gündoğmuş iricesi' için Türk Patent ve Marka Kurumu’na resmi tescil başvurusu yapıldı.

Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, bu tescil girişimlerinin sadece birer belge olmadığı, aynı zamanda ürünlere katma değer ve Antalya’ya marka gücü kazandırdığı belirtildi. Gündoğmuş Kaymakamlığı tarafından yürütülen başvuru süreciyle birlikte bölgenin mutfak kültürü ulusal ve uluslararası platformlarda daha görünür hale gelmesi hedefleniyor.

GÜNDOĞMUŞ DİRİCESİ NEDİR?
Gündoğmuş diricesi, Antalya’nın Gündoğmuş yöresine ait geleneksel bir bakliyat yemeği ve genellikle buğday, nohut ve kuru fasulyeden yapılıyor. Nohut ve fasulye bir gece önceden ıslatıldıktan sonra buğdayla birlikte uzun süre kaynatılır, keşkek benzeri bir kıvam alır ancak dövülmez. Tuz eklenerek sade şekilde pişirilen bu yemek, servis sırasında üzerine kızdırılmış tereyağı ya da zeytinyağı, bazen de soğanlı kırmızı biberli sos gezdirilerek sunulur. İsteğe bağlı olarak üzerine kıyılmış yerli ceviz, karabiber ve kırmızı toz biber de eklenir. Kış aylarında tok tutması ve besleyici olması nedeniyle sıkça yapılan dirice, yörede imece geleneğiyle ve kültürel bir yemek olarak bilinir.

G9 Kr T Y L W A A A X0 Ip

Muhabir: ZAFER GÜVENÇ