Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, et ürünlerinde yapılan gıda hilelerinin uzun süredir devam ettiğini ve bu durumun hem tüketici sağlığı hem de etik açısından ciddi sorunlara yol açtığını söyledi. Manavoğlu, “Kırmızı etin içinde at, eşek, domuz ya da kanatlı eti gibi karışımlar halen yapılıyor. Tüketici, daha yüksek ücret ödeyerek satın aldığını düşündüğü ürün yerine aslında çok daha düşük nitelikli ve sağlıksız bir ürün alıyor” dedi.

'MERDİVEN ALTI ÜRETİM İNSAN SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR'

Manavoğlu, özellikle tek tırnaklı hayvanlar ve domuz etinin, ruhsatsız, hijyen koşullarından yoksun ortamlarda işlendiğine dikkat çekerek, “Bu ürünler çoğunlukla Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan onaylı olmayan, belediyeden işyeri ruhsatı almamış ve veteriner hekim bulundurmayan tesislerde kesiliyor. Soğuk zincirin olmaması nedeniyle de mikrobiyolojik riskler çok yüksek” ifadelerini kullandı.
Ali Manavoglu 3

'DENETİM SAYISI VE PERSONEL YETERSİZ'

Manavoğlu, uygunsuz koşullarda taşınan bu ürünlerin halk sağlığını ciddi biçimde tehdit ettiğini belirterek, “Otogarlar gibi yerlerde soğuk zincir olmadan taşınan, poşetlerde kokuşmuş et ürünlerine rastlıyoruz. Bu ürünler, patojenik bakteri riski açısından son derece tehlikeli” dedi.

Tüketicilerin ürünlerini Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan ruhsatlı ve kayıtlı işletmelerden alması gerektiğini vurgulayan Manavoğlu, Güvenilir Gıda Platformu üzerinden firmalarla ilgili olumsuzlukların takip edilebileceğini söyleyerek, “Alışveriş yaptığımız yerin geçmişte hileli ürün satıp satmadığını buradan öğrenebiliriz” diye konuştu. Gıda denetimlerinin arttırılması gerektiğini belirten Ali Manavoğlu, mevcut kontrol görevlisi sayısının yetersiz olduğunu vurgulayarak, “Denetim yapan personelin masa başı işleri de oluyor. Bu nedenle sahadaki denetim etkinliği azalıyor. Gıda mühendisi ve kontrol görevlisi istihdamı artırılmalı” şeklinde sözlerini tamamladı.

Muhabir: YUSUF ÖZTÜRK/ÖZEL HABER