BÜRO Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi (BES-AR), Mart ayı enflasyon sepeti verilerini açıkladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı Mart ayında TÜFE’de bir önceki aya göre yüzde 3,16, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 68,50 artış gerçekleştirdi. Büro Emekçileri Sendikası ‘Kamu Emekçilerinin Enflasyon Sepeti Araştırması’ sonuçlarına göre ise TÜFE de bir önceki aya göre yüzde 3,77 bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 105,23 artış gerçekleşti. Buna göre; BES-AR’ın, Mart ayı yıllık enflasyon rakamları TÜİK’in belirlediği rakamın 36,73 puan üzerinde paylaşıldı.
Tablo1

GIDA ENFLASYONU DEVAM EDİYOR

Araştırmaya göre, mazot gübre ve ilaç gibi girdi fiyatlarındaki fahiş artışlar bazı sebze ve meyve ürünlerinde mevsim gereği de artışların etkisiyle, uygulanan yanlış tarım politikası uygulamaları fiyat artışına neden oldu.  Gıda ve Alkolsüz İçecekler grubunun ağırlığının yüzde 53,05 olması nedeniyle BES TÜFE aylık gıda enflasyonunda artış devam ediyor.


Gıdatablo

YILLIK ENFLASYON YÜZDE 105,23

Kamu emekçilerinin yaşadığı enflasyon sorununa dikkat çekmek için veriler paylaşan BES-AR, kamu emekçilerinin enflasyonunun ise yıllık bazda; 2024 yılı Mart ayında yüzde 68,50 olan TÜİK enflasyonun 36,73 puan üzerinde gerçekleşerek yüzde 105,23 olduğunu açıkladı.

 ‘KAYIPLARIN ÖNÜNE GEÇİLSİN’

2024 yılın ilk üç ayında yaşanan enflasyon sorununa dikkat çeken BES, “2023 yılında imzalanan 7’nci Toplu İş Sözleşme ile kamu emekçilerine verilen yüzde 15’lik zam ortadan kalkmıştı ve imzalanan toplu iş sözleşmesi çökmüştür. Kamu emekçilerinin ve emeklilerinin daha fazla mağdur olmaması için bir an önce toplu iş sözleşmelerini içeren yasa hazırlanmalı ve tarafların eşit olduğu bir toplu iş sözleşmesi masası kurularak kayıpların önüne geçilmeli” ifadelerine yer verildi. 

Muhabir: ÇİĞDEM KORKAN/ÖZEL HABER