Türkiye, dünya kiraz üretiminde lider konumda olmasına rağmen, bu yıl Nisan ayında etkili olan don olayı nedeniyle kiraz sezonu yaşanmadı. Taş çekirdekli meyveler arasında yer alan kiraz, kayısı, erik gibi ürünler, çiçeklenme döneminde yaşanan don nedeniyle büyük oranda zarar gördü. Isparta, Konya, Afyonkarahisar ve Denizli gibi kiraz üretiminde önemli illerde fazlasıyla rekolte düşüşü yaşandı.
YİYECEK KİRAZ YOK!
Üreticiler, “Kendimiz için bile yiyecek kiraz yok” derken, tüketiciler ise pazarlarda kilogram fiyatı 400 ile 500 TL arasında değişen kiraza sadece uzaktan bakabiliyor. Pazardaki diğer taş çekirdekli meyvelerden vişnenin kilogram fiyatı ise 150 TL civarında seyrediyor. Kiraza göre daha uygun olsa da, vişne fiyatları da geçen yıla kıyasla ciddi oranda artış gösterdi.
2025 yılının başında yaşanan “erkenci bahar” ve ardından gelen “sert kış” koşulları, Türkiye genelinde meyve bahçelerinde ciddi hasara yol açtı. Kirazın yanı sıra kayısı, şeftali, nektarin, üzüm, armut, elma, erik ve tropikal meyvelerde de verim kaybı yaşandı. Meyve fiyatlarındaki artış, şimdiden pazarlarda hissedilir seviyeye ulaştı.
‘EMEKLERİMİZ SEKTEYE UĞRADI’
Üretici Dursun Solmaz, “Geçen yıl aynı bahçede 2 ton kiraz toplamıştık. Bu yıl sadece 40 kilogram alabildik. 1982 yılından bu yana böyle düşük bir rekolte hatırlamıyorum. Yıllar içinde üretim tekniklerimizi ve ağaç cinslerimizi geliştirerek verimi artırmaya çalıştık. Ancak bu yılki ulusal don felaketi tüm emeklerimizi sekteye uğrattı. Maalesef bu yıl kötü bir sezon geçiriyoruz. Rekoltenin bu denli düşük olması, yalnızca çiftçiyi değil, kirazla ilişkili birçok sektörü de olumsuz etkiledi. Üstelik zarar sadece kirazla sınırlı değil; vişne, erik ve elma gibi diğer meyve türlerinde de ciddi kayıplar var. Maliyetlerin artması ve ürün azlığı nedeniyle fiyatlar yükseldi. Tüketicilerin meyveye erişimi zorlaştı, pazarda kiraza talep olsa da, yüksek fiyatlar satışları kısıtlıyor” diye konuştu.