CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 11 Temmuz 2026 tarihli ve 33307 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 11516 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile devlet memurlarına ödenecek zam ve tazminatlara ilişkin düzenlemede değişikliğe gidildi. Yapılan düzenlemeyle eğitim kökenli taşra yöneticilerinin uzun süredir dile getirdiği mali talepler karşılık buldu ve hizmet yılına bağlı olarak ek tazminat oranları belirlendi.

HİZMET YILINA GÖRE YENİ TAZMİNAT ORANLARI
Yayımlanan karara göre, 17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan 'Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar'ın eki (II) sayılı 'Özel Hizmet Tazminatı' Cetveline yeni bir not eklendi.
Eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına ait kadrolarda bulunmuş olup halen Milli Eğitim Bakanlığı'nda il millİ eğitim müdür yardımcısı, ilçe millî eğitim müdürü ve şube müdürü olarak görev yapan personele şu oranlarda ek özel hizmet tazminatı ödenecek:
-
20 yıl ve üzeri hizmet süresi olanlara: Öğretmenlik ve söz konusu yöneticilik kadrolarındaki toplam hizmet süresi en az yirmi yıl olanlara 50 puan,
-
10 yıl ve üzeri hizmet süresi olanlara: Öğretmenlik ve aynı yöneticilik kadrolarındaki toplam hizmet süresi en az on yıl olanlara 25 puan ilave tazminat yansıtılacak.

GEÇMİŞ DÖNEMDE NASILDI?
Milli Eğitim Bakanlığı taşra teşkilatında görev yapan şube müdürleri ve il/ilçe yöneticileri, Öğretmenlik Meslek Kanunu ile getirilen 'uzman öğretmenlik' ve 'başöğretmenlik' kariyer basamakları tazminatlarından yararlanamıyordu. Eğitim öğretim hizmetleri sınıfından Genel İdare Hizmetleri (GİH) sınıfına geçen bu yöneticiler, idari sorumluluk üstlenmelerine rağmen alt kadrolarında çalışan ve kariyer basamakları tazminatı alan öğretmenlerden daha düşük maaş alıyordu.
Eğitim sendikalarının uzun süredir 'hiyerarşik ücret adaletsizliği' olarak nitelendirdiği ve hukuki mercilere taşıdığı bu durum, yayımlanan yeni kararname ile esnetilmiş oldu. Yeni düzenleme, kariyer basamakları unvanı yerine doğrudan doğruya toplam hizmet yılı esasına dayalı bir ara formül sunarak yöneticilerin mali haklarında iyileştirme sağlamayı hedefliyor.
KARAR YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
Resmi Gazete’de yayımlanan kararın 2'nci maddesi uyarınca düzenleme, yayımı tarihi olan 11 Temmuz 2026 itibarıyla doğrudan yürürlüğe girdi. Söz konusu kararın hükümlerini yürütme yetkisi ise Cumhurbaşkanlığına ait olacak. Yöneticilerin ek tazminat hak edişleri, önümüzdeki ilk maaş döneminden itibaren bordrolara yansımaya başlayacak.





