Antalya Büyükşehir Belediyesi, verilen bir aylık aranın ardından eylül ayında ikinci kez devam meclisi ile toplandı. Toplantıya, Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Büşra Özdemir’in Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde olması nedeniyle Mithat Aras başkanlık etti.
ZAFER TAN’A GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİNİ İLETTİLER
Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Zafer Tan’ın iki gün önce kalp krizi geçirdiği öğrenildi. Tan’ın sağlık durumunun iyi olduğu ve iyileşme sürecinin devam ettiği belirtildi. Toplantıya başkanlık eden Mithat Aras, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve Antalya Meclis Üyesi Zafer Tan’ın kalp krizi geçirdiğini belirterek, “Tan’a geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. En kısa sürede sağlıklı şekilde aramıza döneceğini umuyorum” dedi.
CHP Meclis Üyesi Mustafa Oruç da, “Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı iki gün önce bir kalp krizi geçirdi. Şu anda sağlık durumunun iyi olduğunu öğrendim. Kendisine acil şifalar diliyorum” dedi. MHP Grup Başkanı Selçuk Senirli ve Yeni Parti Grup Başkanı İlkay Akça da Zafer Tan için geçmiş olsun dileklerini iletti.
YÜZDE 60 ZAM TALEP EDİLMİŞTİ
Mecliste gündemin 22. Maddesin kapsamında servis zamları oylandı. Antalya Büyükşehir Belediyesi Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından servis ücretlerine yüzde 37 oranında zam yapılması kararlaştırıldı. Karar, meclisten oy birliği ile geçti. Daha önce servisçi esnafı, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden giderlerindeki artışları gerekçe göstererek mevcut tarifeye yüzde 50 ile yüzde 70 arasında zam yapılmasını talep etti. Antalya Servis Araçları İşletmecileri Esnaf Odası da Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne sunduğu yazıyla yüzde 60 zam talebinde bulundu. Talepler, Antalya Büyükşehir Belediyesi Eylül Ayı Meclis Toplantısı’nda görüşülerek Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edildi.

ZAM ORANLARI NETLEŞTİ
Komisyonun belirlediği yeni tarifeye göre devlet okullarında 0-3 kilometre arasındaki servis ücreti 3 bin 700 TL oldu. Geçen yıl 3-6 kilometre için 2 bin 800 TL olan servis ücreti bu yıl 3 bin 800 TL’ye yükseldi. Bu mesafedeki artış oranı yaklaşık yüzde 35,7 oldu. 6-9 kilometrede ücret 2 bin 900 TL’den 4 bin TL’ye çıkarıldı. Böylece bu mesafedeki artış yaklaşık yüzde 37,9 olarak gerçekleşti. 9-13 kilometrede ise geçen yıl 3 bin TL olan ücret 4 bin 100 TL’ye yükseldi. Bu mesafedeki zam oranı yaklaşık yüzde 36,7 oldu. 13 kilometrenin üzerindeki mesafeler için geçen yıl kilometre başına günlük 21 TL olan ilave ücret de yeni tarifede 28 TL’ye çıkarıldı. Bu kalemdeki artış yaklaşık yüzde 33,3 olarak hesaplandı.
ÖZEL OKULLARDA ARTIŞ DAHA FAZLA
Özel okullarda ise 0-3 kilometre servis ücreti 3 bin 800 TL’den 5 bin 100 TL’ye yükseldi. Böylece özel okullarda en kısa mesafedeki servis ücretindeki artış yüzde 34,2 oldu. 12-15 kilometre servis ücretinin 4 bin 500 TL’den 6 bin TL’ye çıkarılmasıyla artış oranı yüzde 33,3 olarak gerçekleşti. Yeni tarifede ödemelerin eylül ve mayıs ayları arasında 9 eşit taksitle yapılması kararlaştırıldı. Gazi ve şehit çocuklarına yüzde 50, aynı servisi kullanan kardeşlere ise yüzde 5 indirim uygulanacak. Talep edilecek rehber personel ücreti de 1.350 TL olarak belirlendi. Kararın Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onaylanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.
BURSLARA YÜZDE 100 ARTIŞ
Öte yandan mecliste görüşülen bir diğer konu da öğrenci bursları oldu. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin üniversite öğrencilerine vereceği burs miktarı belli oldu. Mecliste yapılan oylamayla geçen yıl 10 bin TL olarak verilen bursun bu yıl 20 bin TL’ye çıkarılmasına karar verildi. Meclise sunulan komisyon raporunda, Türkiye genelinde yaşanan fiyat artışları nedeniyle eğitimine devam etmekte zorlanan veya eğitimini sürdüremeyen yükseköğretim öğrencilerine destek olunmasının amaçlandığı belirtildi. Düzenleme; Antalya’da yaşayan, yurt içindeki üniversitelerde aktif öğrenci kaydı bulunan ve yapılacak sosyal inceleme sonucunda ihtiyaç sahibi olduğu tespit edilen öğrencileri kapsayacak.
4. ETAP İÇİN BORÇLANMA YETKİSİ İSTENDİ
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin kentin ilk metrosu olarak tanıttığı Konyaaltı-Varsak 4. Etap Raylı Sistem Projesi için meclisten borçlanma yetkisi istendi. Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin gündemine gelen Plan ve Bütçe Komisyonu raporunda, uluslararası finans kuruluşları ve bankalarla görüşmelerin yürütülmesi amacıyla belediye yönetimine yetki verilmesi istendi. Komisyon maddesi meclisten geçti.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Eylül Ayı Devam Meclisi Toplantısı’nın gündemi 81 maddeden oluştu. Bir sonraki meclis toplantısı 12 Ekim saat 14.00’te yapılacak





