Hijyen kurallarına uymadan, uygun olmayan ortamlarda üretim yaptığını ve sonuçlarının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Başkan Manavoğlu, “Merdiven altı işletmelerin sayısı bilinmiyor. Belediyeler de yeterince denetim yapmıyor. Bu işletmeler halk sağlığı açısından ciddi risk taşıyor. Toplum bu konuda bilinçlenmelidir” dedi.
TÜKETİCİLERE UYARI!
Tüketicilere önemli uyarılarda bulunan Manavoğlu, “Bir işletmeye girildiğinde ruhsat ve kayıt belgelerinin gözle görülür şekilde asılı olması gerekmektedir. Eğer belgeler yoksa mutlaka sorun. Gösteremiyorlarsa orada yasal olmayan bir durum olabilir. Gıda güvenliği konusunda daha sıkı denetimler yapılmalıdır. Ayrıca gıda mühendislerin sadece üretim süreçlerinde değil, hijyen eğitimi ve işletme açılış izinlerinde de aktif rol alması gerekmektedir. Gıda mühendisleri bu eğitimlerde görev almalı. Önüne gelen işletme açmamalı” dedi.
‘DENETİM YETERSİZLİĞİ SİSTEMİ ZAYIFLATIYOR’
Çözüm yalnızca daha fazla denetim yapmakla sınırlı değil. Aynı zamanda işletme sahiplerinin gıda güvenliği konusunda eğitilmesi, toplumsal farkındalığın artırılması ve bu sürece gıda mühendislerinin dahil edilmesi büyük önem taşıyor” diyen Manavoğlu şunları söyledi: “Türkiye’de özellikle küçük işletmelerin açılış süreçlerinde yeterli kontroller yapılmadığı gibi, üretime başladıktan sonra da etkin bir izleme mekanizması bulunmuyor. Bu durum, kayıtsız üreticilerin artmasına ve halk sağlığı için büyük bir riskin doğmasına neden oluyor. Üretim izni olmadan, hijyen standartlarını karşılamadan faaliyet gösteren bu işletmelerde kullanılan malzemelerin kaynağı da çoğu zaman belirsiz. Eğitimsiz ve bilgisiz kişiler tarafından açılan işletmeler sadece ticari zarar değil, aynı zamanda kamusal bir tehdit haline geliyor.”