Antalya'nın değerlerinden Şehit Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul'un Atatürk Parkı'nda bulunan heykeli zarar gördü. Antalya Denizcileşme Platformu Başkanı İzzet Ünlü, Mustafa Ertuğrul'un elinde bulunan kamanın kırıldığını fark ederekten sosyal medya üzerinden Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği'ne (ANSİAD) bir çağrıda bulundu.
Ünlü yaptığı çağrıda, “Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul’un heykelinde bulunan kamasını kırmışlar ve açıklama yazıları silinmiş. ANSİAD ve Başkan Ercan Özbek'e en kısa zamanda gereğini yapacakları için şimdiden teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.
Ünlü’nün bu çağrısına ANSİAD’dan yanıt gecikmedi. ANSİAD Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Karakaya, İzzet Ünlü’nün yaptığı paylaşımın altına gereğini yapacaklarını ifade eden bir cevap verdi. Karakaya, “Gerekli tadilatlar için anlaşma yapılmış olup 10 gün içerisinde tadilat tamamlanacaktır” ifadeleri ile İzzet Ünlü’nün dikkat çektiği konunun çözüme kavuşturulacağını açıkladı.
MUSTAFA ERTUĞRUL KİMDİR?
3 savaş gemisini Akdeniz’in sularına gönderen Mustafa Ertuğrul, 1893 yılında dünyaya geldi. 1912 yılında Harp Okulunu topçu subayı olarak tamamladı.
Ardından Çanakkale Savaşı'nda 27. Alay'da görev aldı. Buradaki başarıları sayesinde Osmanlı Harp Madalyası ve Alman Demir Haç Madalyası aldı.
3 AYRI GEMİYİ AKDENİZ’E GÖMDÜ
Birinci Dünya Savaşı’nın en sıcak günleriydi. O dönemde İtalya’ya bağlı olan Meis Adası, İngiliz ve Fransızların denetimindeydi. Alman General Liman Von Sanders’in emriyle Meis Adası’nın işgaline karar verildi. 4 adet 7,7'lik Alman yapımı Erhard dağ topu Aydın'dan Kaş'a gönderildi.
Ertuğrul Bey de Meis Adası baskınına katıldı. 9 Ocak 1917'de, dünya savaş tarihinde bir ilki başardı. 7,7’lik dağ bataryası ile Ben My Chree adlı İngiliz uçak gemisini batırdı.
114 metre uzunluğundaki uçak gemisi Ben My Chree, Fransız garnizonuna erzak ikmali yapmak için Kaş'ın karşısındaki Meis Limanı'na demirlemişti.
Paris II ise, bir balıkçı gemisi olarak Fransa’da inşa edildi. 50 metre boyunda ve 8 metre eninde bir gemiydi. Daha sonra silahlandırıldı ve savaş gemisine çevrildi.
Mustafa Ertuğrul, 13 Aralık 1917’de, Kemer yakınındaki Ağva koyunda Fransız savaş gemisi Paris II'yi de topçu atışıyla denize gömdü. Gemi komutanı dahil tüm mürettebatı esir aldı. Paris II, hala Akdeniz’in derinliklerinde.
Takvimler 8 Mart 1918’i gösterirken, Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul bu kez farklı bir yol denedi. Fransız savaş gemisi Alexandra’yı portakal ve dinamit yüklü bir yelkenli ile tuzağa düşürdü.
Mustafa Kemal Atatürk’ün bizzat tavsiye ettiği hatıralarını kaleme alan Mustafa Ertuğrul, 3 savaş gemisi batırarak destan yazdı.