SAĞLIK ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şube Eğitim ve Örgütlenme Sekreteri Aslı Soydar, şube binasında düzenlediği basın toplantısında sağlık ve sosyal hizmet alanındaki sorunlara dikkat çekti. Soydar, “Vergide ve gelirde adalet talebimizde ısrarlıyız” diyerek sağlık çalışanları ve halk için daha adil bir sistem çağrısında bulundu.
Toplantıda, dün Bolu Kartalkaya'da çıkan yangın felaketi de gündeme geldi. Soydar, yangında aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini, ayrıca bir hekim ve bir hemşirenin de yaşamını yitirdiğini belirterek, “Çok üzgünüz. Yaralılara acil şifalar, yaşamını yitirenlerin ailelerine ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz” dedi.
‘BİRİNCİ BASAMAĞA YÖNELİK YASAL DEĞİŞİKLİKLER TEPKİ ÇEKİYOR’
Soydar, Sağlık Bakanlığı’nın birinci basamak sağlık hizmetlerini tahrip etmeye devam ettiğini vurgulayarak 1 Kasım 2024 tarihinde yürürlüğe giren Aile Hekimliği Ödeme Yönetmeliği değişikliği ile yapılan düzenlemelere tepki gösterdi. 15 Ocak 2025 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan torba yasa ile bazı birinci basamak sağlık hizmetlerinin ücretli hale geldiğini söyleyen Soydar, “Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) verilen sürücü ve sporcu raporları ücretli hale gelmesi ve geleneksel tedavi yöntemlerinin de ücret karşılığında uygulanmasının yolunu açtı. Bu halkın sağlık hizmetlerine erişimini zorlaştıracak” dedi
Soydar, aynı torba yasayla katkı paylarının on kat artırılarak 20 TL’ye çıkarıldığını, Cumhurbaşkanı’nın bu oranı bir kez daha artırma yetkisine sahip olduğunu belirtti. Sağlık Bakanlığı’nın birinci basamak sağlık hizmetlerini paralı hale getiren bu değişiklikleri savunduğunu eleştiren Soydar, “Sağlık Bakanlığı kamuoyunu yanıltarak sağlık çalışanlarının ve halkın itirazlarını sönümlemeye çalışıyor” dedi.
SAĞLIK ÇALIŞANLARINA YÖNELİK EYLEM BASKILARI
Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarının, ‘Eziyet Yönetmeliği’ olarak tanımladıkları yönetmelik değişikliğine karşı yaptığı eylemlere yönelik baskıları da gündeme getiren Soydar, “Sağlık Bakanlığı eziyet yönetmeliğinin iptalini isteyen taleplerini dile getiren ASM sağlık çalışanlarının eylemlerine katılımın zayıf olduğunu, çalışanların büyük bir kısmının bu yönetmelikten memnun olduğu algısını yaratmaya çalışmasını hayretle izliyoruz. Buradan Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na sesleniyoruz. Kamuoyunu yanıltan açıklamalarınıza kendinizin de inanmadığınızı biliyoruz. İsterseniz bağımsız bir kamuoyu eğilimini ölçen anket firmalarına eziyet yönetmeliğinden sağlık çalışanlarına hatta halka memnunu olup olmadıklarını sordurabilirsiniz. Sizde biliyorsunuz ki çıkacak sonuçlar sağlık çalışanlarının haklı itirazlarını ve taleplerini destekleyecek yönde olacaktır” diye konuştu.
‘TALEPLERİMİZ: ADALET VE SAĞLIKTA EŞİTLİK’
SES olarak sağlık hizmetlerinde daha adil bir sistem kurulması için taleplerini sıralayan Soydar şu ifadelere yer verdi: “İçinde bulunduğumuz koşullar altında, toplumun her kesiminin kolayca ulaşabileceği, deprem gibi afetlere dayanıklı, yeterli olanaklarla donatılmış, herkesin rahatça hizmet alabildiği Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) binaları ve mekânları istiyoruz.
Sağlık hizmetlerinin erişilebilirliğini artırmak adına, yeterli insan gücüyle koruyucu sağlık hizmetlerine öncelik vererek toplumun her bireyine ücretsiz birinci basamak sağlık hizmeti sunmayı hedefliyoruz.
Aşılamanın önündeki engellerden biri olan aşı tereddütleriyle mücadele etmek için, sağlık çalışanlarının ve toplum sağlığının yanında duracak yasal düzenlemeler ile Sağlık Bakanlığı’nın yeterli aşı temini sağlamasını talep ediyoruz.
Ayrıca, sağlık çalışanlarının güvenli ve şiddetsiz çalışma koşullarına sahip olacağı, güvenceli bir iş ortamı ile yüksek vergi kesintileri olmadan insanca yaşamalarını sağlayacak bir ücret düzenlemesi talep ediyoruz. Bu ücretlerin, emeklilikte de yansımasını görecek şekilde düzenlenmesini istiyoruz.”
VERGİDE ADALET İÇİN SÜRESİZ EYLEM ÇAĞRISI
Soydar, ayrıca Gini katsayısının 2024 yılında 0,413'e yükseldiğini, bunun da gelir eşitsizliğinin geldiği noktayı gösterdiğini belirtti. 2024 yılı enflasyon oranı ve kamu çalışanlarına yapılan düşük ücret artışlarına dikkat çeken Soydar, bu durumu, ücretli kesim için derin yoksullaşma ve toplumsal eşitsizliğin artması olarak değerlendirdi.
SES, ‘Vergide adalet’ talebiyle başlattığı eylemleri, her Çarşamba günü süresiz olarak devam ettireceğini duyurdu. Soydar, eylemlerinin, vergi kesintilerinin sabit kalması, oranının yüzde 15 ile sınırlanması ve Aile Hekimliği Eziyet Yönetmeliği’nin iptal edilene kadar süreceğini açıkladı.