Son yıllarda dünya genelinde devam eden iklim değişikliği ve buna bağlı kuraklık; tarımdan sanayiye, toplumsal yaşamdan ekonomiye kadar birçok alanda köklü değişikliklere sebep oluyor. Bu değişikliklere ayak uydurulması gerektiğini ifade eden Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Ercan Özbek, tarımdaki ürün çeşitlerinin artırılmasının önemine dikkat çekti.

OLMAMASI GEREKEN ŞEYLER OLUYOR
“Bunun en önemli hamlelerinden biri de ürün çeşitliliğini artırmak” diyen Başkan Özbek, “Biliyorsunuz, normalde 300–400 metre rakımda yetişen bir zeytin ağacı bugün artık Elmalı’da, Korkuteli’de ve benzeri yüksek rakımlı mevkilerde de yetişip meyve verebiliyor. Bu normalde olmaması gereken bir durum ancak iklim değişikliğinin ortaya koyduğu şartlar sebebiyle bunları görüyoruz” diye konuştu.

DÖNÜŞÜMÜ SAĞLAMALIYIZ
Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Özbek, “Yaşamış olduğumuz kuraklık ve iklim değişiklikleri sebebiyle tarım sektöründe maliyetlerin ciddi oranda arttığını görüyoruz ve maalesef bunu görmeye devam edeceğiz. Bu anlamda bizlere düşen görev, dönüşümü ve değişimi sürdürülebilir şekilde sağlamaktır” ifadelerini kullandı.

SULAMAYA DİKKAT ÇEKTİ
Başkan Ercan Özbek, “Bizler kuraklıkla mücadele ederken tarımda sulamayı da gözden geçirmeli ve sulamaya dikkat etmeliyiz. Daha az su tüketimi olan ürünlere yöneldiğimiz takdirde hem kuraklıkla mücadelede ciddi bir önlem almış oluruz hem de ürün maliyetlerinde bir rahatlama yaşayabiliriz” ifadelerini kullandı.

TURİZM ÇOK HASSAS
“Antalya’da tarım, turizm ve sanayi birbiriyle kol kola geçmiş sektörlerdir” diyen Başkan Ercan Özbek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dolayısıyla bu sektörlerden herhangi birinde yaşanan bir aksaklık diğer sektörleri de etkiliyor. Nitekim pandemide bunu yaşadık. Kısa sürede başarılı bir operasyonla pandeminin belirli bir noktasından sonra turizm faaliyetlerimize devam ettik. Ancak turizmin sekteye uğraması, Antalya’mızın sanayisini, tarımını ve ticaretini de etkiledi. Bu nedenle bunları her zaman göz önünde bulundurmamız gerekiyor çünkü turizm çok hassas bir sektör.”

Muhabir: Zafer Güvenç