Tarım ve turizmin başkenti olarak bilinen Antalya’da bir yıllık döngüde milyonlarca turist gelirken, yüz binlerce ton meyve ve sebze üretimi gerçekleştiriliyor. Bu iki sektörün entegre çalışması, hem turizm sektörü hem de tarımla uğraşan yerel halk açısından memnuniyet verici bir bileşim oluşturabilir. Konuyla ilgili konuşan Antalya Büyükşehir Belediyesi Turizm Danışmanı Osman Ayık, tarımla turizmin kardeş olması gerektiğini vurguladı.
HER NOKTADAN DENİZE GİRİLEBİLİYOR
Osman Ayık, “640 km’lik sahil bandının hemen hemen her noktasından denize girilebiliyor. Dünyada böyle bir kent yok. Bu noktaların bakımı ve düzenlenmesinden, temiz su tedarikinden arıtmasına kadar çok sayıda kalem, şehrin ana nüfusu hesap edilerek bütçelendirilmek zorunda. Bu kentin doğal güzelliklerini korumazsak, insanlar buraya gelmez. Bunu engellemek için ciddi yatırımlara ihtiyaç var. Yerel yönetimlerin de bunun için bütçeye ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.
BİRLİKTE ÇALIŞIYORUZ
Antalya Büyükşehir Belediyesi Turizm Danışmanı Osman Ayık, “Biz Büyükşehir Belediyesi olarak, ilçe belediyeleriyle tüm siyasi durumları bir kenara bırakıp birlikte hareket ediyoruz. Çünkü bu şehir için oldukça önemli olan turizm, bir birliktelik ile ayakta kalacak. Sürdürülebilirlik bu şekilde devam edecek. Bunun farkında olarak birlikte çalışmalar yapıyoruz” dedi.
TÜKETİM ŞEHİRDEN KARŞILANMALI
Osman Ayık, tarımla turizmin birlikte yaşaması gerektiğini belirterek, “Tarımla turizmi kardeş yapmak çok önemli. Çünkü ikisi birlikte yaşadığı zaman yerel halkın refahı artar, bunun yanında turizmin değeri vatandaş nezdinde yükselir. Bunlar için su kaynaklarından tarım projelerine kadar birçok çalışmayı yaşatmaya çalışıyoruz. Şehre gelen milyonlarca turist büyük bir tüketim ihtiyacı doğuruyor. Bu ihtiyacın yerel halktan tedarik edilmesi gerekiyor. Karbon ayak izi ve maliyetleri göz önünde bulundurduğumuzda, bu tüketim için en uygun kaynak yerel üretimdir. Bu noktada birçok yerel ürünü de tanıtmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.