ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, turizm sektörü 2025 yılına durgun başladı. Yılın ilk dört ayında yaşanan düşüş, sektör temsilcilerini temkinli konuşmaya iterken, uzmanlar bu tablonun beklenen bir sonuç olduğunu belirtti. Turizm Veri Uzmanı Erol Karabulut, Türkiye’nin ‘gökten turist yağsa taşıyamayacağı’ bir eşiğe geldiğini belirtti.

TURİZMDE SIÇRAMA YAŞANMAZ
Talepteki doygunluğa ve kapasite sorunlarına ek olarak Türkiye’nin dış pazarlardaki imajının da zayıfladığını vurgulayan Karabulut, “Eskiden ucuz ve kaliteli ülke algısı vardı, artık yok. Hizmet kalitesi düştü, maliyetler arttı, oteller personel bulmakta zorlanıyor. Avrupa’da ise ekonomik sıkıntılar nedeniyle tatil süreleri ve seyahat sayısı düştü. Özellikle Almanya, İngiltere ve Rusya gibi ana pazarlarda gerileme gözle görülür durumda” dedi. Kültür, eğlence, alışveriş ve deneyim turizmi alanında yeterli altyapının bulunmadığını ifade eden Karabulut, “Fransa 100 milyon turist ağırlıyor çünkü turizm 15-16 şehre yayılmış durumda. Bizde ise iki şehir üzerinden 60 milyon turist ağırlamaya çalışıyoruz” dedi. İç pazarın yetersizliğinin de tabloyu ağırlaştırdığını belirten Karabulut, “İç pazar güçsüz olunca uçuşlar artamıyor, oteller yıl boyu açılamıyor, dış pazarlar da bunu görüyor” değerlendirmesini yaptı.

Karabulut, 2025 yılı için iyimser olabilmenin tek yolunun fiyat kırarak son dakika satışlarına yönelmek olduğunu söyleyerek, “Yılsonuna doğru turizmde bir miktar hareketlenme olabilir ancak bu yüksek kâr getirmeyecek. Türkiye, yapısal sorunlarını çözmeden turizmde yeni bir sıçrama yapamaz” diye konuştu.

Kaynak: ANTALYA EKSPRES GAZETESİ