Antalya Valisi Hulusi Şahin’in katılımıyla Çakırlar Bölgesi’nde, coğrafi işaret için başvuruları tamamlanan ürünlerin tanıtımı yapıldı. Antalya Valiliği ve Konyaaltı Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (KONYSİAD) uzun soluklu iş birliğinin bir sonucu olarak hayata geçen toplantıya katılım yoğun oldu.
ÜNİVERSİTENİN KATKISI BÜYÜK OLDU
Toplantıda konuşan Antalya Valisi Hulusi Şahin, “Antalya’da coğrafi işaretler ile alakalı yüksek bir bilinç düzeyi bulunmuyordu. Nitekim tescil rakamları da bunu gösteriyordu. 19 tescil, bunun birkaç katı kadar da başvuru vardı. Bu süreçte üniversitemizin bilimsel desteği çok önemli. İşe doğru başlamak, ilk düğmeyi doğru iliklemek anlamında üniversitemizin de büyük çabası ve katkısı oldu” diye konuştu.
VATANDAŞIN SAHİP ÇIKMASI LAZIM
“STK’lar, oda temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar sahip çıkarsa iş yürür” diyen Şahin, “Biz bu dinamikleri ortaya çıkarmaya çalıştık. Bu çalışmalar sayesinde ortaya beklediğimizden çok daha büyük bir potansiyel çıktı. Mesela ben Çandır fasulyesini bir etkinlikte görüp tatmıştım. Antalya’da böyle bir fasulye olduğunu dahi bilmiyordum. Bu sürecin içinde Antalyalıların, hatta Konyaaltılıların dahi bilmediği yaklaşık 200’e yakın ürün ortaya çıktı. Bu rakam, Antalya gibi doğası ve yapısı çeşitli olan bir şehir için hiç de abartılacak bir rakam değil. Daha bile fazlası çıkabilir” ifadelerini kullandı.
EKONOMİYE KATKI SUNACAK
Vali Hulusi Şahin, “Biz bu değerleri ortaya çıkaralım, bizden sonraki nesillere aktaralım derdine düştük. Bunun yanında bu ürünlerin ekonomik değerini işaret ile bulup bölge ekonomisine katkı sağlamaları bizim için de önemli bir adım olacak. Coğrafi işaret sayesinde hem ürünün yaşamasına imkân sağlıyoruz hem de o ürünün yayılmasına destek sağlıyoruz” diye konuştu.
FİNİKE PORTAKALI İŞARET ALMALI
Şahin, bundan sonraki aşamanın Avrupa Birliği tescilleri olacağını belirterek, Finike portakalı gibi tescili olmayan ürünlerin de bu süreçte tescillenmesi için çalışacaklarını sözlerine ekledi. “Finike portakalının tescili yok. Dünyaca ünlü bir portakal olan Finike portakalının coğrafi işareti olmaması bizim için bir eksiklik. Yapacağımız çalışmalar ile Finike portakalının da tescil almasını sağlayacağız” dedi.
Vali Şahin, konuşmasının sonunda sürece büyük katkı koyan başta Konyaaltı Sanayici ve İş İnsanları Derneği (KONYSİAD) olmak üzere kurum ve kuruluş yetkililerine teşekkür etti.
10 ÜRÜN İÇİN İDDİALI BAŞVURU
Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Fırat Erkal ise coğrafi işaret tescil sürecindeki gelişmeleri aktardı. Erkal, 1 Ekim itibarıyla koordinasyon kurulu ekiplerinin çalışmalarını bitirmesini ve başvuruların tamamlanmasını arzuladıklarını, bu hedefe ulaştıklarını belirtti. Erkal, "Bugün itibarıyla Antalya’da 7 tane tescili yapılan ürün vardı, 30 başvuru yapılmıştı. Bunun dışında 137 üründen coğrafi işaret başlıyoruz," diyerek genel tabloyu sundu. Akdeniz Üniversitesi’nde coğrafi işaretlerle ilgili gerçekleştirilen toplantının süreç için bir milat olduğunu dile getiren Erkal, bu süreçte sivil toplum kuruluşları, üreticiler ve kurumlarla güçlü bir iş birliği sağlandığını ve ortaya çıkan potansiyelin beklentilerin üzerinde olduğunu kaydetti. Erkal, 10 ürünle ilgili başvuruların tamamlandığını ve sağlanan ciddi birliktelik sayesinde bu ürünlerin tamamına coğrafi işaret alacakları konusunda iddialı olduklarını vurguladı. Erkal, yapılan çalışmaların sadece ürünlerin tescillenmesine değil, aynı zamanda üreticilerin bilinçlenmesine ve yerel kalkınmanın desteklenmesine katkı sağladığını sözlerine ekledi.
ÜRÜNLERİ SAYDI
Coğrafi işaret başvurusu yapılan ürünleri sıralayan Erkal, Konyaaltı Keçi Peyniri, Konyaaltı Hamur Dolması, Konyaaltı Çakırlar Köy Kahvaltısı, Konyaaltı Çandır Fasulyesi, Konyaaltı Mülkiye Yemeği, Konyaaltı Balkabağı Gözlemesi, Konyaaltı Hacısekililer Portakalı, Konyaaltı Çakırlar Bazlaması, Konyaaltı Fıstık Paşlaması ve Konyaaltı Patlıcanı. “Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz” dedi.
KÜLTÜREL MİRAS GELECEĞE AKTARILACAK
Konyaaltı Kaymakamı Rahmi Köse de, Akdeniz Üniversitesi’ndeki toplantının, kültürel mirasın korunması ve geleceğe aktarılması yönünde yürütülen çalışmalara ışık tuttuğunu ifade etti. Kaymakam Köse, sivil toplum örgütleri ve üreticilerle sağlanan bu iş birliğinin, sadece ürünlerin tescillenmesine değil, aynı zamanda yerel kalkınmanın desteklenmesine de katkı sağlayacağını belirterek, emeği geçen herkese teşekkür etti. Köse, özellikle KONYSİAD Başkanı İlhami Kaplan’a ve törenin ev sahipliğini yapan Kezban Yenge’ye teşekkürlerini ileterek, Antalya’nın tarihi ve yerel değerlerini koruma hassasiyetlerinin devam edeceğini söyledi.





