Dünyada her yıl israf edilen 1,3 milyar ton gıda, açlıkla mücadele eden milyonlarca insan için büyük bir çelişki yaratıyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, çöpe giden bu gıda miktarı, her yıl açlık çeken 820 milyon insanı dört kat doyurmaya yetecek düzeyde. Öte yandan, üretilen gıdanın yaklaşık yüzde 14’ü daha satış noktalarına ulaşamadan kayboluyor.
GIDA İSRAFINDA ALIŞVERİŞ ALIŞKANLIKLARININ ROLÜ BÜYÜK
İsrafın temel nedenlerinden birinin yanlış alışveriş alışkanlıkları olduğuna dikkat çeken Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Ali Manavoğlu, “Gıda israfı çoğunlukla alışveriş şeklimizle doğrudan ilişkilidir. İnsanlar ihtiyaçlarını net bir şekilde belirlemeden, plansız bir şekilde alışverişe çıkıyor. Bunun sonucunda da dolaplarımızı tıka basa dolduruyoruz. Ancak bu alışkanlık, hem bütçemize hem de çevreye zarar veriyor. İhtiyacımızdan fazla ürün aldığımızda bu ürünlerin çoğu tüketilmeden bozuluyor. Ayrıca, dolaplarda oluşan gereksiz kalabalık soğuk hava sirkülasyonunu engelliyor ve bu da gıdaların çok daha hızlı bir şekilde bozulmasına neden oluyor. Halbuki bilinçli alışverişle bu sorunu büyük ölçüde ortadan kaldırmak mümkün” ifadelerini kullandı.
SAKLAMA KOŞULLARI HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Sadece alışveriş değil, gıdaların nasıl saklandığının da önemli olduğunu vurgulayan Manavoğlu, “Evde gıdaları saklama yöntemlerimiz, bu ürünlerin ömrünü doğrudan etkiliyor. Örneğin, yeşillikleri yıkadıktan sonra onları hafif nemli kağıt havlularla sararak ve hava alacak şekilde buzdolabında muhafaza etmek, bu ürünlerin günlerce taze kalmasını sağlar. Ancak pek çok kişi, yeşillikleri doğrudan poşetlere koyup ağzını kapatarak buzdolabına yerleştiriyor. Bu durumda ürünler havasız kalıyor ve nem dengesizliği nedeniyle çok hızlı bir şekilde bozuluyor. Bu da hem sağlık açısından risk oluşturuyor hem de ciddi bir israfa neden oluyor” dedi.
PLANLI ALIŞVERİŞ, İSRAFI AZALTMANIN ANAHTARI
Gıda israfının önlenmesi için alışveriş alışkanlıklarında değişiklik yapılması gerektiğine dikkat çeken Manavoğlu, “Market ya da pazara gitmeden önce bir alışveriş listesi hazırlamak, evde halihazırda bulunan ürünleri kontrol etmek ve gerçekten neye ihtiyacımız olduğunu belirlemek çok önemli. Bu şekilde alışveriş yaptığımızda, gereksiz ürün alımının önüne geçebiliriz. Ayrıca büyük miktarlarda değil, küçük ve kontrollü miktarlarda alışveriş yapmak da israfı azaltan başka bir etkendir. Böylece hem aldığımız ürünleri zamanında tüketebilir hem de bütçemizi daha verimli kullanabiliriz. Planlı alışveriş, gıda israfıyla mücadelede atılacak en etkili adımlardan biridir” şeklinde konuştu.





