1 Ağustos 2026 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Tebliği ile 'Firmaların Yurt Dışı Kaynaklı Dövizlerinin Türk Lirasına Dönüşümünün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ'de kapsamlı değişiklikler yapıldı.
Yeni düzenlemeyle firmaların yurt dışından elde ettikleri dövizleri Türk lirasına çevirmeleri halinde sağlanan yüzde 2 oranındaki döviz dönüşüm desteği uygulaması devam ederken destekten yararlanma şartları yeniden düzenlendi.

ANTALYA'DAKİ İHRACATÇILARI DA İLGİLENDİRİYOR
Türkiye'nin önemli ihracat kentlerinden biri olan Antalya'da yaş meyve ve sebze, tarım, gıda, doğal taş ve sanayi sektörlerinde faaliyet gösteren, yurt dışından döviz geliri elde eden çok sayıda firma bulunuyor. Bu nedenle yeni düzenlemenin, döviz gelirlerini Türk lirasına dönüştürerek destekten yararlanmak isteyen Antalyalı ihracatçıların da süreçlerini doğrudan etkilemesi bekleniyor.

DESTEKTEN YARARLANMA ŞARTLARI GÜNCELLENDİ
Tebliğe göre firmalar, döviz dönüşüm desteğinden yararlanabilmek için Merkez Bankası tarafından belirlenen döviz pozisyonu oranını aşmamak zorunda olacak. Ayrıca Merkez Bankası, firmaların destek kapsamında satabileceği döviz tutarlarına ve alabilecekleri destek miktarına üst limit getirebilecek. Bu limitler belirlenirken firma kârlılığı ile iş gücü maliyetinden oluşan katma değer dikkate alınacak.

USULSÜZLÜĞE SIKI YAPTIRIM
Düzenlemenin dikkat çeken bölümlerinden biri de usulsüz kullanıma ilişkin hükümler oldu. Gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu veya destekten usulsüz şekilde yararlandığı tespit edilen firmalardan ödenen destekler kur farkı ve faizleriyle birlikte geri alınacak. Ayrıca söz konusu firmaların Merkez Bankası kaynaklı kredi başvuruları ile döviz dönüşüm desteği talepleri belirli sürelerle kabul edilmeyecek. Gerekli görülmesi halinde ilgili kişiler hakkında suç duyurusunda da bulunulabilecek.

UYGULAMA SÜRESİ UZATILDI
Tebliğ ile döviz dönüşüm desteği uygulamasının süresi de uzatıldı. Daha önce 31 Temmuz 2026 olarak belirlenen uygulama süresi 31 Ocak 2027 tarihine kadar uzatılırken düzenlemenin büyük bölümü 1 Ekim 2026 tarihinde yürürlüğe girecek. Süre uzatımına ilişkin hüküm ise Resmî Gazete'de yayımlandığı gün itibarıyla yürürlüğe girdi.
Bu değişikliklerle birlikte Antalya başta olmak üzere ihracat odaklı üretim yapan firmaların, yeni şartlara uygun hareket ederek destekten yararlanabilmeleri için Merkez Bankası tarafından belirlenecek usul ve esasları yakından takip etmeleri gerekecek.




