Türk mutfağının geleneksel lezzetleri arasında yer alan aşurenin maliyeti de artmış durumda. Her sene Muharrem ayı ile birlikte evlerde yapılan dayanılmaz lezzet aşure tatlısı bu sene de mutfaklardaki yerini alıp, komşulara dağıtılmaya başlayacak. Son dönemde enflasyon ile birlikte artan gıda fiyatları aşureyi de etkiledi. İçerisine buğday, nohut, kuru fasulye, fındık, fıstık gibi malzemelerin girdiği aşure artık cep yakıyor. Aşurenin maliyeti yaklaşık olarak 1000 lirayı bulabiliyor.

25B63078 3B2A 4F8D 8D77 2969C90E86Fb

Aşurenin varoluş hikayesinin Hz. Nuh tufanı ile başladığı rivayet edilir. Aşure, yüzyıllardan günümüze kadar değişmeyen bir gelenek haline geldi. Muharrem ayının 10’uncu gününden itibaren aşure pişirilerek dağıtılıyor. Bu yıl ise 5 Temmuz Cumartesi gününe denk geliyor. Aşurenin birçok ürüne gelen zamdan sonra ne kadara mal olacağı merak ediliyor. Yapılan son zamlardan sonra komşulara ikram edilen bu eşsiz lezzet artık hayal olacağa benziyor.

BİR TENCERE AŞURE 810 TL
Aşureye kullanılan malzemeler değişkenlik gösterse de genelde kullanılan malzemelerin fiyatlarını kilogram olarak derledik. Kuru kayısı 250 gr 150 lira, kuru üzüm 250 gr 50 lira, kuru incir 250 gr 110 lira, fındık içi 150 gr 85 lira, ceviz içi 250 gr 220 lira, badem 150 gr 85 lira, tarçın 25 gr 8 lira, karanfil 8 gr 10 lira, nohut 250 gr 10 lira, buğday 1000 gr 33 lira, kuru fasulye 250 gr 17 lira, şeker 1000 gr 41 lira.

Muhabir: AYŞE OKAN SARICA/HABER