ANTALYA'NIN Muratpaşa ilçesinde bulunan Bambus Plajı çevresinde denize atık su boşaltıldığı iddiası gündeme geldi. AK Parti Muratpaşa İlçe Başkanı Tuncay Hayta, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda belirli bir noktadan denize su bırakıldığını gösteren görüntüler paylaşarak ilgili kurumları inceleme yapmaya çağırdı.

Hayta, paylaşımında “Denizlerimiz kimsenin atık su kanalı değildir” ifadelerini kullanarak Yeşilbahçe Mahallesi'nde Bambus Plajı/Lara Caddesi çevresinde denize atık su boşaltıldığını ve bunun düzenli olarak tekrarlandığını öne sürdü.

Tuncay Hayta

'İDDİALAR ARAŞTIRILSIN'

Söz konusu görüntüler üzerinden yetkililere çağrıda bulunan Hayta, deşarjın kaynağının belirlenmesini, gerekli numunelerin alınmasını ve sorumlular hakkında işlem yapılmasını istedi. Hayta açıklamasında, denize bırakıldığı öne sürülen suyun kaynağının ortaya çıkarılması gerektiğini belirterek, "Bambus Plajı ile Kırmızıgül Çiçekçiliği civarında denize atık su boşaltıldığı ve bunun her ay düzenli olarak yapıldığı yönünde ciddi iddialar bulunuyor. Eğer bu iddialar doğruysa bunun adı ihmal değil; doğaya, insan sağlığına ve kentimize karşı açık bir sorumsuzluktur. Denizi kirletip sonra hiçbir şey olmamış gibi davranmak kabul edilemez. Bu deniz hepimizin, bu şehir hepimizin! İlgili kurumları derhal göreve çağırıyoruz. İddialar araştırılsın, deşarjın kaynağı tespit edilsin, gerekli numuneler alınsın ve sorumlular hakkında gereken işlem yapılsın."

Hayta’nın paylaşımındaki iddialar henüz resmi bir inceleme veya laboratuvar sonucu ile doğrulanmış değil. Bu nedenle söz konusu suyun niteliği ve kaynağının yapılacak incelemeler sonucunda ortaya çıkması bekleniyor.

bambus plajı atık

BAMBUS DAHA ÖNCE DE ÇEVRE TARTIŞMALARIYLA GÜNDEME GELMİŞTİ

Bambus Plajı ve çevresi, son yıllarda yalnızca işletme ve tahsis tartışmalarıyla değil, bölgenin doğal yapısı ve çevresel hassasiyetleri nedeniyle de gündeme geldi.

Bambus Plajı, Antalya’nın falez sahil bandında yer alıyor ve 'Nitelikli Doğal Koruma Alanı' statüsündeki bölgede bulunuyor. Bambus Plajı, 2022 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ihaleye çıkarıldı. Muratpaşa Belediyesi ise ihalenin kıyıların kamu yararına kullanımına aykırı olduğu gerekçesiyle yargıya başvurdu. Ankara 6. İdare Mahkemesi, belediyenin açtığı dava sonucunda ihaleyi iptal etti

Bambus Plajı Eski Ihale

Bölgenin altyapı ve atık su meselesi ise daha eski bir tartışma. Bambus Plajı’nın doğusundaki falezlerle ilgili akademik bir çalışmada, bölgede olası atık su ve yeraltı sularının hareketinin incelenmesi gerektiğine dikkat çekilmiş; fosseptiklerin kontrol altına alınması ve kanalizasyon şebekesi oluşturulması önerilmişti.

2023 yılında yayımlanan Antalya Kent İzleme Platformu raporunda ise kentin farklı bölgelerindeki deniz ve altyapı kaynaklı çevre sorunlarına ilişkin çeşitli değerlendirmeler yer almış, Lara bölgesindeki atık su ve kanalizasyon altyapısına ilişkin tartışmalar aktarılmıştı.

Bambus Plajı-1

GÖZLER İLGİLİ KURUMLARDA

Hayta’nın paylaşımıyla yeniden gündeme gelen iddianın gerçeğinin ortaya çıkması için bölgeden numune alınması, suyun kaynağının belirlenmesi ve gerekli çevresel kontrollerin yapılması önem taşıyor. Özellikle denize yapılan bir deşarj söz konusuysa bunun kaynağının, içeriğinin ve mevzuata uygun olup olmadığının teknik incelemeyle belirlenmesi gerekiyor.

Muhabir: ZAFER GÜVENÇ