255 hektarlık bir alanı kaplayan Beymelek Lagünü, Gülmez Dağı antiklinal kısmının alçalan bölgesinde oluşmuş ve deniz ile bağlantısı kapatılmıştır. Bu doğal oluşum, Demre Çayı'nın taşıdığı alüvyon malzemenin etkisiyle rüzgar, akıntılar ve gel-git ile koy önünün kapanmasıyla meydana gelmiştir.

KONUMU

Lagün, iki adaya ev sahipliği yaparken Finike Körfezi'nin batısında konumlanır. Doğal zenginlikleriyle dikkat çeken bu alan, Demre'ye 8 km, Antalya'ya 120 km, Finike'ye 18 km uzaklıkta bulunuyor.

17 FARKLI BALIK TÜRÜ

Beymelek Lagünü, Taşamber Deresi'nin döktüğü birikinti konisi nedeniyle bir girinti oluşturuyor. Lagün, Akdeniz'e doğru sürekli bir akışa sahip olan Taşamber Deresi'nin etkisi altında olup bu alanda dalyan balıkçılığı yapılmakla beraber yapılan araştırmalarda 17 farklı balık türü tespit edildi. Lagün, özellikle mavraki kefal, sargos, mırmır, çipura ve tirsi sardalya gibi türlerle zengin bir biyolojik çeşitliliğe ev sahipliği yapıyor.

DOĞAL YAŞAMA EV SAHİBİ

2010 yılında olta balıkçılığına açılan lagün, 2018 yılında kaçakçılığın artması nedeniyle yeniden balıkçılığa kapatıldı. Bu koruma önlemleri, lagündeki ekosistemin sürdürülebilirliğini ve biyoçeşitliliğini koruma amacıyla yapıldı. Bunun yanı sıra lagün, 14 kuş türüne ve caretta caretta kaplumbağalarına da ev sahipliği yaparak doğal yaşamın önemli bir parçası olarak karşımıza çıkıyor. HABER/AYSU DURSUN